Пет кораба от постоянната противоминна група на НАТО влязоха днес в румънското пристанище Констанца, където ще престоят 5 дни /до 16 ноември/, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на щаба на военноморските сили на Румъния.

Групата включва кораби на Гърция, България, Италия, Франция, Турция и Румъния, които са разположени в Черно море за периода от 29 октомври до 16 ноември. Групата е изпълнила специфични задачи в Черно море, участвала е в международните учения Посейдон 2020, организирани от българските военноморски сили, както и в съвместни маневри с украински военни кораби на запад от Крим.

Щабът съобщи, че посещенията на чуждестранни военни представители при военните и цивилните власти в Констанца и мероприятията за съвместна подготовка в пристанището са били отменени за предпазване на членовете на екипажите от заразяване с коронавирус. Моряците ще останат изолирани на корабите си до края на престоя в Констанца.

През 2020 г. командването на обединените военноморски сили на НАТО е изпращало пет пъти постоянни военноморски групи в Черно море, за да осигури засилване на отбраната на съюзните държави в зоната.

Румънските военноморски сили тази година са участвали в мисии на алианса с кораби, самолети и над 700 военни.