Украйна съобщи, че тази нощ е свалила 41 от 42 руски безпилотни дрона на нейна територия, насочени предимно към Одеса, а Русия - за неутрализирани девет украински безпилотни самолета, насочили се към Москва.

Без щети в Москва

"Опитът на киевския режим да извърши терористична атака с помощта на безпилотни летателни апарати срещу обекти на руска територия бе осуетен", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. "Девет украински безпилотни летателни апарата бяха унищожени или прихванати" над Калужка и Московска област, уточнява министерството.

От своя страна, кметът на Москва Сергей Собянин съобщи в "Телеграм", че два от дроновете, "движещи се към Москва", са били неутрализирани в района на Наро-Фоминск, близо до руската столица. По първоначални данни падащите отломки от тези дронове "не са причинили никакви щети или наранявания", подчерта той.

През последните месеци се извършват множество нападения с дронове срещу руските области, граничещи с Украйна, и тези около Москва. От своя страна Русия ежедневно бомбардира украински градове и през нощта извърши поредната масирана атака с дронове, след като предишния ден вече удари Киев с ракети.

Ранени граждани, повредени сгради и изгорели коли в Одеса

Тази нощ са прихванати 41 от 42-те дрона камикадзе, изстреляни през нощта от Русия срещу украинската територия. Според изявление на украинските военновъздушни сили в комюнике в "Телеграм" Русия е извършила атака "на вълни" от три посоки от своя територия и е насочила ударите си главно към Одеса - голямото украинско пристанище в южната част на страната.

По данни на местната военна администрация са ранени 11 души, включително три деца, и са повредени 11 сгради. Руската армия също така е изстреляла ракети С-300 по южните Херсонска и Николаевска област, според украинските военновъздушни сили, които обаче не уточняват какви са последствията от тези удари.

"Втора поредна вечер Одеса беше подложена на атака с дронове. Силите за противовъздушна отбрана прецизно отработиха всяка противникова цел. В резултат на падащи отломки от свалени дронове са нанесени щети на жилищно общежитие. Пострадали са 11 души, сред които 3 деца. Децата и двама възрастни са хоспитализирани. Две 8-годишни момчета и 12-годишно момиче са контузни и със затворени черепно-мозъчни травми, а възрастните са с комоцио и наранявания", съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".

Пресслужбата на ВСУ съобщи, че повече от 6 часа -  от вечерта до късно през нощта, е продължила руската атака в южната част на страната с безпилотни самолета "Шахед-136/131" като 32 са свалени над Одеса.

Кметът на Одеса Геннадий Труханов коментира последствията на поредната нощна атака в града. "След вчерашната атака загина мирен жител на 43 години. Днес пострадаха 11 души, сред които има деца. На всички се оказва необходима медицинска помощ", сподели кметът Труханов в приложението "Телеграм".

На място работят служители на градските структури, които са осигурили на пострадалите храна и топли напитки.

В момента се решава въпросът за временно презаселване на жители на Одеса, чиито жилища са пострадали в резултат на атаката.

Спасителите своевременно са потушили огъня и са разположили топлопункт.

По информация на официалните власти повредени са още 11 сгради в черноморския украински град. Изгорели са два автомобила. Пожарът е потушен.

След обстрела по Одеса руснаците са атакували района на Измаил като изпратиха там повече от 20 ударни дрона, съобщи   ръководителят на областната военна администрация.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 хиляди души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.