Хърватия отбеляза днес 25 години от решителната си победа във войната за независимост от 1991-1995 г. за пръв път в присъствието на представител на сръбското малцинство, демонстрирайки напредък в преодоляването на етническата омраза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ежегодната церемония, на която се събират високопоставени представители на държавата и армията, както и ветерани от войната, и тази година се състоя в град Книн, бивш бастион на разбунтувалите се сърби, които се противопоставиха на отделянето на Хърватия от доминираната от сърбите федеративна Югославия през 1991 г.

Подкрепяните от Белград националисти сърби завзеха една трета от територията на Хърватия, като обявиха своя Република Сръбска Краина и изгониха оттам местното хърватско население.

След години на отделни сблъсъци и обстрели хърватската армия си върна почти цялата отцепена територия на така наречената Република Сръбска Краина при четиридневна операция през август 1995 г. под кодовото име "Буря".

Борис Милошевич, един от четиримата вицепремиери на Хърватия и видна фигура в Самостоятелната демократична сръбска партия, днес стана първият представител на сръбското малцинство, присъствал на отбелязване на годишнина от "Буря".

"За мен не е лесно отиването в Книн заради моята лична трагедия и заради всички сърби, които са изгубили някого в операция "Буря". Но след 25 години трябва да се сложи край на омразата", каза той преди пристигането с в Книн.

При операцията през 1995 г. въоръжени хървати са ограбвали и изгаряли изоставените сръбски имоти и са избивали възрастни цивилни сърби, останали в домовете си. Такава е била съдбата и на бабата на Борис Милошевич.

Хърватия, сега член на Европейския съюз и НАТО, след войната установи дипломатически отношения със Сърбия, макар че напрежението между двете страни се запази заради спорове за границите и съдбата на изчезналите по време на конфликта.

Хърватският генерал Анте Готовина (в средата) по време на церемонията

Снимка: AP/БТА

Белград, който не подкрепи присъствието на Милошевич на церемонията в Книн, смята операция "Буря" за акт на етническо прочистване, при което около 200 хиляди сърби са избягали в Босна и в Сърбия пред настъпващата хърватска армия.

"Ние отдаваме почит и на жертвите на военни престъпления, извършени от хървати, каквито за съжаление е имало, защото законното право на самозащита не е оправдание за военни престъпления", каза хърватският премиер Андрей Пленкович на церемонията.