24-годишният Хади Матар, срещу когото бяха повдигнати обвинения за нападението срещу иранския писател Салман Рушди по време на лекция в американския щат Ню Йорк, заяви в интервю за в. "Ню Йорк пост", че е бил изненадан, след като е научил, че авторът е оцелял след атаката, предаде Асошиейтед прес.

Мъжът казва пред репортер от вестника, който го е посетил в затвора, че е бил решен да убие Рушди, след като през зимата е научил от пост в "Туитър" за планирана изява на писателя в град Шътокуа.

"Не харесвам този човек. Не мисля, че той е особено добър", казва Матар и укорява иранския писател в това, че е атакувал вярата, добавя БТА.

24-одишният обвиняем счита покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни за "велик човек", но не споделя дали е действал, подбуден от фетвата срещу Рушди, която Хомейни издаде заради романа му "Сатанински строфи".

Иран отрече да има каквато и да е връзка с атаката.

Матар, който живее в град Феървю в американския щат Ню Джърси, заявява, че не е имал никакви контакти с иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Той посочва пред вестника, че е чел само няколко страници от "Сатанински строфи".

При нападението седемдесет и пет годишният писател е получил рани на черния дроб, на окото и увреждания на няколко нерва в ръката, съобщи литературният му агент Андрю Уайли, като допълни, че състоянието му се подобрява и върви към възстановяване.

Обвиненият за нападението разказва пред "Ню Йорк пост", че е взел автобус до град Бъфало ден преди лекцията на иранския писател и след това е стигнал с кола до град Шътокуа.

Матар си е купил билет за института "Шътокуа", където е била насрочена публичната проява на Рушди, и е пренощувал на открито.

Обвиняемият е роден в САЩ, но има двойно гражданство, тъй като родителите му са ливанци. Неговата Майка разказа в интервю, че младежът се е върнал много променен от Ливан, където през 2018 г. е посетил баща си.