Нападателят на писателя Салман Рушди през 2018 г. се върнал "променен" и по-религиозен от пътуване в Ливан, откъдето е семейството му, заявява неговата майка на сайта на британския в. "Дейли мейл", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

24-годишният американец Хади Матар, обвинен в опит за убийство и нападение, след като в петък намушка автора на "Сатанински строфи" в образователен център в източната част на щата Ню Йорк, живеел с майка си във Феървю, щата Ню Джърси.

Силвана Фардос, която живее в САЩ от 26 години, посочва на сайта, че синът й е ходил в Ливан през 2018 г., за да види баща си. Двамата му родители шиити се развеждат през 2004 г.

Очаквах да се върне мотивиран, да завърши образованието си, да си вземе дипломата и да си намери работа. Вместо това той се заключи в стаята си в мазето. Беше много променен, месеци наред не каза нищо на мен или на сестрите си, разказа Силвана Фардос.

Веднъж спореше с мен и ме попита защо съм го насърчавала на учи вместо да се съсредоточи върху религията, добавя 46-годишната педагожка, която работи и като преводач от арабски на английски в гимназия.

Жената казва, че съжалява за станалото с Рушди, за когото не е знаела нищо преди нападението. Майката на Матар казва още, че не се занимава с политика, отрече да познава някого в Иран и заявява, че синът й "е отговорен за действията си".

Американското ФБР претърси жилището на Матар и е иззело хладно оръжие, компютър и книги, разказа майка му.

След като беше наръган повече от 10 пъти в шията и в корема, 75-годишният Салман Рушди вече е започнал да се подобрява, според близките му.

След три дни мълчание, Иран "категорично" отрече днес всякакво участие в нападението и обвини за него самия Рушди, срещу когото преди 33 години аятолах Хомейни издаде фетва, която го осъжда на смърт.

Иранският държавен телевизионен ежедневник Jaam-e Jam отбеляза във връзка с това, че Рушди може да загуби окото си след атаката, че "окото на Сатаната е ослепено".

В понеделник, в първата официална реакция на Иран говорителят на външното министерство Насер Канаани каза, че Техеран "категорично" отрича всякаква връзка, добавяйки, че "никой няма право да обвинява Ислямска република Иран".

Снимка: AP/БТА

"В тази атака ние не считаме никой друг освен Салман Рушди и неговите поддръжници за достойни за обвинение и дори за осъждане", каза говорителят по време на седмичната си пресконференция в Техеран.

"Като оскърбява свещените въпроси на исляма и прекрачва червените линии на повече от 1,5 милиарда мюсюлмани и всички последователи на божествените религии, Салман Рушди се изложи на гнева и яростта на хората."

Иран няма друга информация за нападателя на Рушди, освен това, което се появи в медиите, добави говорителят.