Тази година в САЩ е имало най-много масови стрелби, показва проучване на няколко големи медии и Североизточния университет, съобщи БНТ. Къде се е стреляло най-много, какво още показва анализът и доведе ли това до промяна в правилата за притежаване на оръжие?

41 инцидента и 211 жертви - това е тъжната равносметка на 2019 година. В изследването се уточнява, че за масова стрелба се приемат случаите с най-малко четирима загинали, без да се брои извършителят. Най-смъртоносните тази година са били във Вирджиния Бийч през май - с 12 загинали, и през август в Ел Пасо, с 22 жертви.

При 33 от инцидентите са използвани огнестрелни оръжия. Калифорния е щатът с най-много стрелби - 8. Статистиката за подобни инциденти се води от 2006 година, но изследователите са стигнали по-далеч. Данните сочат, че подобни тежки и масови инциденти не са регистрирани и до 1970 година. На второ място, след 2019, се нарежда 2006 година. Тогава е имало 38 масови стрелби.

Въпреки, че като брой инциденти отиващата си година е рекордьор, тя не е най-смъртоносна. Най-много хора са намерили смъртта си при нападения с оръжие през 2017 година. Тогава, по време на концерт в Лас Вегас, бяха убити 59 души.

В изследването се уточнява, че много от масовите стрелби не попадат в медийния поток, защото са свързани със семейни разпри, нарковойни или вражди между различни банди. Въпреки обещанията за промяна в законите за носене и притежание на оръжие в САЩ - един от големите проблеми в страната, такива не са съгласувани.