Изминалата 2019 г. е била най-малко убийствената в Сирия от началото на конфликта в тази страна през март 2011 г., предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

През изминалите 12 месеца в Сирия са убити 11 215 души. Сред тях има 3473 цивилни, от които 1021 деца, допълва БТА.

За сравнение в Сирия конфликтът отне живота на близо 20 000 души през 2018 г., а 2014 г. си остава най-кървавата година в сирийската война с над 76 000 жертви за 12 месеца.

През 2019 г. се отвориха няколко фронтови линии, по-специално в Източна Сирия, където кюрдските и арабските бойци, поддържани от международната коалиция, оглавявана от САЩ, обявиха през март края на самопровъзгласилия се халифат на Ислямска държава.

През лятото пък силите на режима, подкрепяни от елитната руска авиация, засилиха бомбардировките в провинция Идлиб, доминирана от други джихадисти и в която намериха подслон други отслабени в северозападната част на страната бунтовнически групировки.

В североизтока пък Турция и сирийски групировки, които я подкрепят, започнаха офанзива за отблъскване от граничните райони на бойците от основната сирийска кюрдска милиция, смятана от Анкара за терористична организация, но съюзник на Запада в антиджихадистката борба.