Разлом с размери 200 метра дължина и 30 метра дълбочина се е отворил в провинция Хатай - една от най-засегнатите области след земетресението в Турция, предава "Си Ен Ен Тюрк".

Огромният процеп се е образувал в село Тепехан върху маслиново поле, а множество турски медии са успели да го заснемат и с дрон.

Местните жители твърдят, че по време на опустошителното земетресение са чули звук, съответстващ на експлозия, а от дупката се виждала и зелена светлина.

"Имаше огромна експлозия, не я видях, но чух звук. На това място имаше маслинова градина - равно поле. Не знам какво се случи", споделя Азиз Гюндюз, който живее в района.

"Си Ен Ен Тюрк" цитира и разказа на друг местен жител на име Абдула Темизкан.

"Експлозията дойде оттук. Има и такива, които са го видели да избухва. Не можех да повярвам. Оттук излизаше зелен дим", казва човекът.

Турските власти са издали заповеди за арест на 131 души заради срутените сгради

Докато спасители все още изваждат от развалините няколко късметлии на седмия ден след разрушителните земетресения в Южна Турция, турските власти задържаха или издадоха заповеди за арест на около 130 души, за които се предполага, че са участвали в строителството на сградите, които се срутиха и смазаха обитателите им, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Броят на загиналите при земетресенията с епицентър в турския окръг Кахраманмараш надхвърлиха вече 28 000 в Турция и в съседна Сирия и продължава да расте с изваждането на още тела от руините. Над 80 000 са ранените.

Тъй като отчаянието породи и ярост от мъчително бавните спасителни дейности, вниманието се насочи към това кой е виновен, че не е подготвил по-добре хората в засегнатия от земетресенията регион, отбелязва АП.

Въпреки че на хартия в Турция има строителни норми, които отговарят на съвременните стандарти за земетръсно инженерство, те се прилагат твърде рядко, което обяснява защо хиляди сгради се свлякоха настрани или се стовариха върху обитателите им, посочва агенцията.

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви късно снощи, че са издадени заповеди за задържане на 131 души, за които се предполага, че са отговорни за срутването на сградите.

Министърът на правосъдието обеща да накаже всеки, който е отговорен за това, а прокурорите започнаха да събират проби от сградите за доказателства за материалите, използвани при строителството. Земетресенията са били силни, но жертвите, експертите и хората в цяла Турция обвиняват лошото строителство, че е увеличило разрушенията.

Днес властите на летището в Истанбул задържаха двама строителни предприемачи, сочени за отговорни за разрушаването на няколко сгради в Адъяман, съобщиха частната информационна агенция DHA и други медии. Съобщава се, че двойката е била на път за Грузия.

В провинция Газиантеп са арестувани още двама души, заподозрени, че са премахнали колони, за да осигурят повече пространство в сграда, която рухна при трусовете, предаде Анадолската агенция.

Министерството на правосъдието на Турция обяви създаване на бюра за разследване на престъпления, свързани със земетресението. Бюрата ще имат за цел да идентифицират изпълнителите и други лица, отговорни за строителните работи, да събират доказателства, да инструктират експерти, включително архитекти, геолози и инженери, и да проверяват разрешителните за строеж и за обитаване.

В петък властите задържаха строителен предприемач на летището в Истанбул, преди да се качи на полет към Черна гора. Той е бил изпълнител на луксозна 12-етажна сграда в историческия град Антакия, окръг Хатай, при чието срутване загинаха неизброимо количество хора.

Арестите биха могли да помогнат за насочване на обществения гняв към строителите и изпълнителите, като отклонят вниманието от местните и държавните служители, които са позволили очевидно некачествените строежи да продължат, коментира АП.

Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което вече е обременено от икономически спад и висока инфлация, е изправено пред парламентарни и президентски избори през май, напомня агенцията.

Оцелелите, много от които са загубили близките си, насочиха разочарованието и гнева си и към властите. Спасителните екипи са претоварени от мащабните разрушения, които са засегнали пътища и летища, което допълнително затруднява надпреварата с времето.

По-рано през седмицата Ердоган призна, че първоначалната реакция е била затруднена от големите щети. Той заяви, че най-засегнатият район е с диаметър 500 км и в него живеят 13,5 млн. души в Турция. По време на обиколка на пострадалите от земетресението градове вчера Ердоган заяви, че бедствие с такъв мащаб е рядкост, и отново го нарече ,,бедствието на века".

Министърът на околната среда Мурат Курум каза, че 24 921 сгради в засегнатия район са се срутили или са понесли сериозни щети. Данните са въз основа на оценка в над 170 000 сгради, допълва Ройтерс.

Опозиционни партии обвиниха правителството, че не е контролирало прилагането на строителните норми и е изразходвало неправилно специалните данъци, наложени след последното голямо земетресение през 1999 г.

Ердоган заяви, че опозицията само лъже и разпространява клевети, за да очерни правителството, възпрепятствайки инвестициите, вместо да се изправи срещу корупцията в управляваните от опозицията общини.