Две жени и четирима мъже бяха осъдени в Германия по обвинения в тероризъм във връзка с терористични организации в Сирия. Присъдите бяха постановени от две съдилища, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В западния град Дюселдорф бяха осъдени две жени, които се върнали в Германия от Сирия, където се били присъединили към групировката "Ислямска държава" (ИД).

Едната от тях, жителка на Зигерланд в Централна Германия, получи присъда от 3 години и половина затвор. 28-годишната германка от полски произход бе призната за виновна и за военни престъпления.

Жената, която бе представена като салафитка, отишла в Сирия в края на 2013 г., присъединила се към ИД и се омъжила последователно за няколко бойци на групировката. Заедно с първия си съпруг, тя се самонастанила в къща в иракския град Хит, изоставена от избягали противници на ИД. Освен това жената използвала социални мрежи, за да разпространява пропаганда в подкрепа на терористичната групировка и да набира дарения за хвърлени в затвора привърженици на ИД.

Тя се признала за виновна по повечето обвинения.

Федералната прокуратура бе поискала 5 години затвор.

По друг съдебен процес за тероризъм в Дюселдорф, 29-годишна жена от окръг Везел получи тригодишна присъда за членство в ИД.

Според съда тя е отишла през 2013 г. в контролиран от ИД район близо до северния сирийски град Алепо заедно със своя съпруг и детето си. Жената се признала за виновна по повечето обвинения и обяснила, че е заминала от любов към съпруга си.

Фактът, че жената е била въдворена в кюрдски лагери за период от близо 4 години и половина, повлия за смекчаване на наказанието. Съдът обаче прие за утежняващо вината обстоятелство факта, че тя е взела със себе си малкото си дете в кризисен район.

Присъдите и на двете жени може да бъдат обжалвани, посочва ДПА.

При процес в Мюнхен четирима мъже междувременно бяха осъдени за подкрепа на чуждестранна терористична организация. Съдът постанови присъди до 5 години и 3 месеца затвор за подсъдимите, на възраст между 42 и 48 години.

Според прокуратурата мъжете снабдявали групировката "Ахрар аш Шам" в Сирия с компоненти за дронове, прибори за нощно виждане, телескопични мерници, радио скенери и интернет рутери, които купували в Германия.

Съдът прецени, че целта на обвиняемите е била да свалят режима на сирийския президент Башар Асад. Макар да определи мотивите им като разбираеми, той постанови, че мъжете са прибегнали до средства, чието използване е наказуемо в една правова държава.