Има 18 деца сред 52-мата ранени при нападението с кола срещу участници в карнавално шествие вчера във Фолкмарзен, в германската провинция Хесен, съобщи полицията, цитирана от Франс прес и БТА.

"Сред пострадалите има 18 деца. 35 души са в болница, а 17 са получили амбулаторна медицинска помощ и са изписани", уточни местната полиция в Туитър.

Шофьорът на колата, който също е ранен при нападението, беше арестуван вчера. Той е 29-годишен германец, жител на градчето Фолкмарзен, чието население е под 7000 души.

Започнало е разследване за опит за убийство. Антитерористичният отдел на федералната прокуратура не е поел разследването, което е знак, че властите смятат случилото се за умишлено деяние, но не и за атентат. Заподозреният не е бил известен на властите като радикализиран.

Какво се случи по време на шествието

В 14:45 часа местно време сребрист мерцедес комби се вряза в тълпата, събрала се в карнавалния понеделник, известен като Rosenmontag (Розовия понеделник), ден, в който се провеждат най-големите карнавални шествия в Германия. Очевидци твърдят, че шофьорът продължавал да дава газ и по време на инцидента. Те съобщават още, че автомобилът целенасочено е заобиколил загражденията, предпазващи карнавалното шествие.

"Хора плачат, сред тях има и бащи, чиито деца бяха повалени на земята", пише "Билдцайтунг", цитиран от DW. Една трета от пострадалите са деца, като има жертви с особено тежки наранявания, каза произшествието вътрешният министър на провинция Хесен Петер Бойт. Главната прокуратура във Франкфурт образува следствие за опит за умишлени убийства, базирано засега на свидетелските показания.

"Шпигел" цитира свои източници в следствието, според които извършителят бил употребил много алкохол. Медиите цитират жена, която се представя за съседка на извършителя. Тя го видяла да потегля с колата, на вид изглеждал като дрогиран. "Скоро вестниците ще пишат за мен", казал ѝ той. Във връзка с тези твърдения днес прокуратурата съобщи, че извършителят не е бил употребил алкохол, но засега не се знаело дали е взел наркотици. Според агенция ДПА, предполагаемият извършител не бил известен като екстремист, но полицията имала сведения за него във връзка с други деяния - обида, хулиганство и изнудване. Засега не се знае какви са били мотивите му. Полицията междувременно съобщи, че е задържан и втори човек. Според прокуратурата, той е снимал видео на местопроизшествието и сега срещу него се води следствие за нарушаване на личната сфера. Полицията предупреди, че в интернет се въртят снимки, които уж показват извършителя и неговото залавяне. "Това със сигурност не е извършителят. Не споделяйте фалшиви новини!" - призова полицията.

"В мислите си съм с ранените и техните близки", заяви чрез свой говорител канцлерът Ангела Меркел, която пожела бързо оздравяване на пострадалите.