Императорът на Япония Нарухито официално обяви днес възкачването си на престола в съответствие с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи обръщение на церемонията по интронизацията си в Токио.

"Възкачвам се на престола в съответствие с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, обявяваме това на страната и на целия свят", каза монархът след качването на си на високия 6,5 метра трон на продължилата 30 минути церемония, предаде ТАСС.

Снимка: АР/БТА

Нарухито получи императорските пълномощия на 1 май, след като баща му, 85-годишния Акихито, се оттегли от престола.

Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която според историци датира от 1500 години.

"Давам обещание да действам съгласно конституцията и ще изпълнявам дълга си като символ на държавата и единството на народа на Япония и винаги ще се стремя към щастието на народа и мира в света, като мисля за народа и го подкрепям. Искрено се надявам, че страната ни, чрез мъдростта и неспирните усилия на народа ни, ще продължи да се развива и ще допринася за приятелството и мира в международната общност и благоденствието на човечеството", заяви японският император, цитиран от ДПА.

Церемонията се състоя в "Боровата зала" на императорския дворец. На нея бяха поканени около 2000 гости, включително чуждестранни лидери, отбеляза Асошиейтед прес.

Да поздравят новия император, пристигнаха монарсите на Белгия, Бутан, Испания, Камбоджа, Холандия, президентите на Австрия, Индия, Унгария, Филипините, Финландия. Сред гостите са британският принц Чарлз, американският министър на транспорта Илейн Чао, китайският вицепрезидент Ван Цишан и южнокорейският министър-председател И Нак-йон. България е представена от президента Румен Радев. Чуждестранните гости са 400 от 170 държави, територии и международни организации.

Вижте снимки >>

По-рано днес императорът посети три шинтоистки храма в императорския дворец. Националните телевизии излъчиха пряко посещението на монарха, облечен в традиционна бяла роба и с висока черна шапка, в главния храм Кашикодокоро и още две светилища, за да се помоли и да съобщи на боговете за възкачването си на престола, посочва ТАСС.

Снимка: АР/БТА

Нарухито беше придружен от придворни, които също бяха облечени в средновековни традиционни костюми.

Снимка: АР/БТА

Петдесет и девет годишният Нарухито прочете обръщение към богинята на Слънцето Аматерасу, смятана за родоначалник на японската императорска династия, а после извърши ритуали в храма, посветен на предишните императори, които също са смятани за богове, и в светилище, където символично присъстват други божества от националната шинтоистка религия.

Церемонията, на която Нарухито беше обявен за 126-ия император с ритуал, датиращ от 7 век, е кулминационната точка на започналите през май чествания, които ще продължат и през пролетта.

Идеята на съвременните ритуали за интронизация е правителството да се насочи вниманието към монархията, за да спечели обществена подкрепа и да се запази културното наследство на страната, казват историци. Прибавянето на банкети по западен образец и шествие е направено за "насърчаване на националния престиж и влияние. Събитията, организирани от самото императорско семейство, бяха по-скромни", каза историкът и специалист по монархията Еичи Мияширо, който е и журналист.

Прототип на церемонията е древен ритуал на китайската династия Тан. Интронизацията е второто по ред събитие от тристепенен процес, започнал с наследяването през май. Идния месец ще се състои силно религиозният и пораждащ спорове ритуал на Изобилната реколта.

Независимо от разходите и усилията вложени в нея, самата церемония трае само 30 минути и нейна кулминация е прокламацията на императора.

Нарухито беше облечен с официална кафеникаво-оранжева мантия, боядисана с традиционни естествени багрила, и шапка, увенчана с конска опашка, каквито бяха одеждите на баща му преди 30 години. Церемонията се състоя в най-престижната зала на императорския дворец Мацу-но-ма.

Суверенът произнесе прокламацията си, седнал на императорския трон "Такамикура" - висока 6,5 метра декоративна конструкция, наподобяваща беседка. Тронът беше пренесен от бившия императорски дворец в древната столица Киото, където императорите са живели допреди 150 години.

Меч и украшение - две от "трите свещени съкровища", които Нарухито наследи от Акихито, бяха поставени до него, а третото съкровище - огледало, остава в храма Исе, най-святото място в шинтоистката религия.

Съпругата на Нарухито - императрица Масако, също беше облечена в пищна традиционна одежда, и ще седи на малко по-малко кресло - "августейшото място на императрицата" - съвременно допълнение, привнесено от бабата на Нарухито.

Снимка: АР/БТА

Министър-председателят Шиндзо Абе отправи кратко приветствие и даде тон на трите традиционни радостни възгласа в чест на Нарухито.

Нарухито е историк по образование, свири на виола и е специалист по воден транспорт, учил е в Оксфорд. Масако е завършила Харвард, тя е бивша дипломатка, която имаше проблеми със здравето, тъй като след раждането на единственото им дете, принцеса Аико, страдаше от тревожност, защото беше подложена на огромен натиск да роди момче.

Макар да следва примера на баща си, Нарухито избра друга марка автомобил за своя парад.

Докато Акито използваше Rolls Royce Corniche III, внесен от Великобритания преди 30 години, Нахуто и съпругата му ще бъдат в кабриолет Toyota Century, с персонализирани повдигнати задни седалки, за да осигурят на по- добра гледка по време на 30-минутното

Снимка: АР/БТА

Докато Акихито използваше ролсройс, внесен от Великобритания преди 30 години, Нарухито и Масако ще бъдат в тойота сенчъри с открит покрив, с повдигнати задни седалки, за да могат доброжелателите да ги виждат добре по време на 30-минутното изминаване на 4,6-километровия маршрут от двореца до императорската резиденция Акасака.

Парадът, първоначално планиран за днес следобед, беше отложен за 10 ноември, заради огромните щети от тайфуна Хагибис, ударил Централна и Северна Япония този месец.

За да отбележи случая, правителството на Абе ще помилва около 550 000 души, осъдени за дребни престъпления като пътно-транспортни нарушения и изборни измами. Предвоенният обичай за императорско помилване предизвика критики, тъй като беше сметнат за недемократичен и политически мотивиран. Амнистията влиза в сила днес. Когато дядото на Нарухито почина през 1989 г., бяха помилвани над 10 милиона души, а на 2,5 милиона беше дадена амнистия, за да честват интронизацията на Акихито.

Вечерта Нарухито ще даде тричасов банкет, на който ще присъстват високопоставени чуждестранни официални лица и представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в Япония със съпругите им.

След вечерята в отделно помещение на императора, императрицата и гостите им ще бъдат сервирани напитки. До края на октомври императорската двойка ще даде още три банкета.

Церемонията по възкачване на трона ще бъде използвана от министър-председателя Абе за дипломатическа работа. Той също ще даде вечеря в сряда, на която Нарухито и Масако няма да присъстват.

Церемониите по възкачването на новия император на трона се очаква да струват на японския данъкоплатец 16,3 милиарда йени (150 млн. долара), което е с 30 процента повече, отколкото при възкачването на император Акихито през 1990 г., главно поради по-големия брой гости, отбелязва ДПА.