Навършват се 100 дни от началото на войната между Израел и Хамас. Тя беше предизвикана от терористичното нападение на "Хамас" и други екстремистки групировки срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници. Израел отговори с масирани бомбардировки и сухопътно настъпление.

По време на спиране на огъня през ноември бяха освободени 105 заложници в замяна на 240 палестински затворници. Пускането на свобода на много от тези пленници стана възможно единствено благодарение на военния натиск, каза началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви, цитиран от БТА.

Още снимки вижте тук>>

В навечерието на 100-те дни от началото на офанзивата израелският премиер Бенямин Нетаняху вече предупреди - "Никой няма да ни спре!"

Направи го на фона на многохиляден протест в Тел Авив с искане на неговата оставка. Протестиращите обвиняват израелския премиер и правителството му, че не прави достатъчно, за да върне у дома заложниците, които "Хамас" все още държи в ивицата Газа, предаде ДПА.

Протестът се проведе в навечерието на стотния ден от началото на войната в Газа, предизвикана от най-тежкото клане в историята на Израел, извършено от "Хамас" и други екстремистки групировки, предава БТА. На 7 октомври миналата година те убиха около 1200 души в израелските гранични райони близо до Газа и отвлякоха около 240 души в палестинския анклав.

Палестинско дете сред руините на бомбардирана сграда в Газа

Снимка: БТА/AP Photo/Adel Hana

Десетки близки и приятели на загиналите и отвлечените младежи по време на фестивала отидоха на лобното им място, за да се поклонят, и подредиха снимките им там, където младите хора са танцували и са се веселили минути преди да бъдат нападнати от "Хамас".

Близки и приятели на загиналите по време на фестивала младежи подредиха снимките им на робното им място в Южен Израел

Снимка: БТА/AP Photo/Leo Correa

В отговор на нападението Израел подложи Газа на обстрел и започна сухопътна офанзива в ивицата. По време на прекратяването на огъня през ноември 105 заложници бяха освободени в замяна на 240 палестински затворници, но оттогава има малко признаци на надежда за семействата на все още задържаните.

Палестинец носи на ръце раненото си дете

Снимка: БТА/AP Photo/Abed Khaled, File

Близо 24 000 палестинци загинаха по време на кампанията на Израел за елиминиране на "Хамас" от Газа, по данни на здравните власти в контролирания от ислямистката група анклав. Конфликтът предизвика хуманитарна криза.

Хиляди израелци излязоха на протест в Тел Авив с искане да бъдат освободени заложниците и премиерът Нетаняху да подаде оставка

Снимка: БТА/AP Photo/Leo Correa

Популярността на Нетаняху рязко спадна след масовите убийства на 7 октомври, като израелската общественост го обвини, че не е подготвил достатъчно добре силите за сигурност за подобна атака. Опитът на Нетаняху, който оглавява правителствена коалиция, включваща ултрарелигиозни и крайнодесни партии, да прокара изключително спорна съдебна реформа също предизвика вълна от масови протести миналата година, припомня ДПА.

Протестиращ държи плакат със снимка на Нетаняху и надпис "Ти обещаваш сигурност. Ти ни донесе бедствие. Оставка сега"

Снимка: Leo Correa/AP Photo/БТА

На този фон Израел няма намерение да прекратява бойните действия. Израелската армия заяви, че иска да засили още повече военния натиск върху ислямисткото движение "Хамас". Заявката беше направена от началника на израелския генерален щаб Херци Халеви на стотния ден от войната в Газа, предаде ДПА.

"Одобрихме планове на Южното командване за продължаване на бойните действия и усилване на военния натиск върху "Хамас". Натиск, който ще доведе до унищожаването на "Хамас" и връщането на заложниците", каза Халеви. Ръководството на "Хамас" се надява на прекратяване на огъня и "е убедено, че този момент наближава", каза той.

Протестът с настояване отвлечените заложници да бъдат върнати у дома Тел Авив

Снимка: БТА/AP Photo/Leo Correa

В изказването си израелският генерал обърна внимание и на боевете с Хизбула в Ливан. Шиитското движение е съюзник на "Хамас". Той заяви, че "районът на Южен Ливан е зона на бойни действия и ще остане такава, докато Хизбула продължава да действа оттам. Хизбула рискува да превърне цялата държава Ливан в зона на военни действия."

През това време многохилядните демонстрации за прекратяване на конфликта и в подкрепа на Палестина не стихват. Масови протести се проведоха и за 100-ия ден от началото на войната, като особено многолюден беше маршът във Вашингтон.

Евреи се включиха в масовия протест в защита на Палестина, провел се във Вашингтон

Снимка: БТА/AP Photo/Mark Schiefelbein

Мащабна протестна акция в столицата на САЩ в защита на Палестина

Снимка: БТА/AP Photo/Mark Schiefelbein