Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди днес, че "никой" няма да спре страната му във войната, започната в ивицата Газа като отмъщение за кървавата атака, извършена от "Хамас" на 7 октомври, предаде Франс прес.

"Никой няма да ни спре, нито Хага, нито Оста на злото, нито някой друг", заяви Нетаняху на пресконференция в Тел Авив, визирайки по-специално заведеното от Южна Африка дело в Международния съд по обвинение, че Израел извършва геноцид в ивицата Газа, съобщи БТА.

Израелският министър-председател увери, че военните операции вече са направили възможно "елиминирането на повечето военни подразделения на Хамас" на палестинската територия, ръководени от ислямисткото движение.

Освен това по въпроса за палестинците, разселени от боевете - около 1,9 милиона души от общо 2,4 милиона жители на Газа според ООН - Бенямин Нетаняху посочи, че "има международен закон и той гласи едно просто нещо: вие се разселвате население и не го връщате обратно, докато опасността съществува. А опасността продължава да съществува."

Почти 100 дни след като бойци на "Хамас" отвлякоха около 240 души от Израел в ивицата Газа, техните роднини поискаха решителни действия за освобождаването им, предаде ДПА.

В Тел Авив Форумът на семействата на заложници и изчезнали представи днес арт инсталация, наподобяваща тунелите в ивицата Газа, в които според сведенията ислямистката групировка "Хамас" все още държи повече от 100 заложници. Макет на тунела има за цел да изрази солидарността към отвлечените.

Групата активисти планира да започне 24-часов митинг тази вечер, за да осигури освобождаването на заложниците.

Утре се навършват 100 дни от началото на войната на Израел срещу "Хамас" и други терористични групировки в ивицата Газа.

Форумът на семействата на заложници и изчезнали използва площада пред Музея на изкуствата в Тел Авив за множество изложби, арт инсталации и митинги, за да привлече общественото внимание към отвлечените, отбелязва ДПА.

Много хора отидоха в Тел Авив, където беше открита арт инсталация. Тя наподобява тунелите в ивицата Газа

Снимка: Снимка: АП/ Leo Correa/БТА

Над един милион камбани ще зазвънят едновременно в целия свят в 16:00 ч. (българско и израелско време) на 14 януари 2024 г., за да отбележат 100-те дни от бруталното нападение над Израел. Кампанията се провежда под надслов "Една камбана може да бъде звукът преди бурята, милион камбани могат да разтърсят света!"

Българската православна църква се присъедини към инициативата и в София ще бият камбаните в три православни храма.

Целта на глобалната акция е да не се забравят убитите, ранените, техните семейства и близки. Да се отправи призив за незабавно връщане на останалите вече 100 дни в пълна неизвестност над 130 заложници, и за възстановяване на свят без тероризъм, антисемитизъм, фанатизъм и расизъм.

Шири и Ярден Бибас и техните деца, 4-годишната Ариел и 12-месечният Кфир, са сред заложниците, държани от "Хамас". "Нямаме повече време, нуждаем се от това те да са с нас сега", казва Яир Кешет, друг член на семейството, при откриването на макет на тунел на "Хамас".

Като се има предвид, че тунелите, построени от "Хамас", преминават на стотици километри през цялата ивица Газа, израелската военна операция за освобождаване на заложниците се смята за нереалистична, отбелязва ДПА. Тунелите се използват като подземни командни центрове, помещения за отстъпление и складове, както и за транспорт.

Роднините на заложниците сега се надяват на решение чрез преговори, за да върнат близките си у дома.

Войната беше провокирана от атаки на "Хамас" на 7 октомври, които доведоха до смъртта на около 1140 души, предимно цивилни, на израелска земя, според преброяване на АФП, базирано на израелски данни.

Палестинци на опашка за храна

Снимка: БТА/АП/ Fatima Shbair

Започнала като отмъщение от Израел, войната в Газа оттогава е отнела живота на 23 843 души, повечето жени и непълнолетни, според последния доклад на министерството на здравеопазването на "Хамас".

482 самолета с хуманитарна помощ за ивицата Газа са пристигнали на египетското летище "Ел Ариш" от началото на конфликта между "Хамас" и Израел, съобщи в. "Ал Ахрам".

Днес са кацнали самолет от Обединените арабски емирства, превозващ 65 тона помощи, и самолет от Франция с 67 души на борда, които ще работят на френския кораб с полева болница край бреговете на Ел Ариш.

След началото на военната операцията на Израел в Газа, Египет определи летището "Ел Ариш" за център за доставка на хуманитарни пратки. То се намира на около 50 километра от граничния пункт "Рафах".

Според ООН ситуацията в поставения под блокада анклав е катастрофална. Снабдяването с вода и храна е недостатъчно, а в северната част на Газа почти липсва. Наред с това няколкото останали здравни центрове са препълнени с пациенти, пише на сайта на световната организация, цитирана от "Ал Ахрам".