Европейската комисия представи днес 10 поуки от пандемията от COVID-19 с предложения за подобрения и по-добра подготвеност, предава БТА.

Според комисията е необходимо занапред да бъде укрепена световната система за събиране на данни за разпространението на болести. Предвижда се европейска система за данни да бъде обособена до края на годината.

До догодина ЕК е готова да назначи главен европейски епидемиолог, за да има по-голяма съгласуваност на научните данни и така да бъдат подобрени взимането на политически решения и съобщенията към обществото.

Комисията предвижда да представя годишни доклади за готовността за действие при възникване на пандемия. Предлага се подобряване на възможностите за обявяване на европейска извънредна обстановка, свързана с бързото масово разпространение на болест.

Според ЕК е необходимо ЕС постоянно да бъде в готовност за производство на 500-700 милиона дози ваксина годишно, като половината от това количество да бъде готово в срок от шест месеца.

Предлага се изпробването на действието на ваксините да бъде разгърнато по-широко, а държавите от ЕС да получат подкрепа за подобряване на здравните системи.

ЕК отчита, че е необходим по-съгласуван подход срещу дезинформацията. Предложенията ще бъдат обсъдени от Европейския съвет следващата седмица и се очакват по-нататъшните решения на Съвета на ЕС и на Европейския парламент след лятната ваканция.