Страните от цял свят трябва да възприемат всеобхватен подход към борбата с пандемията от КОВИД-19, причинена от новия коронавирус, като изолират, тестират и проследят възможно най-голям брой случаи, заяви днес Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Ако това не бъде направено, веригата на трансмисията (предаването на вируса) може да продължи на ниско равнище и след това епидемията отново да избухне, след като мерките за физическо раздалечаване между хората бъдат прекратени", каза шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус на брифинг в Женева.

Според него стратегията на тестиране и проследяване (на веригата на заразата) "трябва да бъде гръбнакът на ответните мерки във всяка страна".

Той съобщи, че СЗО координира изпитанията на няколко възможни лекарства срещу болестта КОВИД-19. "Множество малки изпитания на различни методи може да не ни дадат ясни и силни доказателства, от които се нуждаем, относно това кои терапии са най-ефикасни и животоспасяващи", каза шефът на СЗО.

Гебрейесус посочи, че с цел ускоряване на търсенето на възможни терапии и лекарства срещу инфекцията КОВИД-19, СЗО и нейните партньори организират проучване с участието на много страни за анализиране и сравняване на някои още неизпробвани начини на лечение.

Досега участие в този голям международен проект са заявили Аржентина, Бахрейн, Канада, Франция, Иран, Норвегия, Южна Африка, Испания, Швейцария и Тайланд. "Нарекохме това проучване "изпитание на солидарността", каза той.