Висшият съд в Белград осъди на една година затвор бившата председателка на Югославска левица Миряна Маркович за незаконно раздаване на държавни апартаменти през 2000 г. - почти 15 години след повдигането на обвинението, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

По това обвинение са осъдени още двама души. Осъдените, техните адвокати и прокуратурата имат право да обжалват решението на съда пред Апелативния съд в Белград, предаде БТА.

Embed from Getty Images

Милошевич и съпругата му гласуват на изборите в Белград през 1992 г.

Мира Маркович, съпруга на покойния югославски президент Слободан Милошевич, бе осъдена задочно, тъй като е недостъпна за правосъдните органи на Сърбия и за нея от 2005 година е издадена международна заповед за арест. Представители на Генералната прокуратура на Руската федерация през 2010 година съобщиха, че тя се радва на статут на политически бежанец в Русия и не може да бъде арестувана по заповед за арест на сръбския Интерпол.

Неотдавна Миряна Маркович обвини белградския лекар Никола Антич, че е отнел с измама апартамента на дъщеря й Мария. Мария Милошевич и Антич са сключили договор тя да му продаде апартамента си с площ 235 квадратни метра и част от парцела в квартал Дедине за 800 000 евро, но той така и не й платил. Лекарят заложил в банка парцела, своя апартамент и този на Мария, за да получи кредит, но тъй като не плащал вноските си, всички заложени имоти били обявени за продажба с начална цена 2 милиона евро.

Тогава Маркович каза за в. "Курир", че семейството им много пъти е помагало на Антич, който бил приятел на дъщеря им повече от 30 години.