Изследването има огромна популярност в САЩ, тъй като е единствено по рода си в света, пише Дойче Веле. То проучва нивото на миролюбивост на планетата, използвайки 23 показателя, покриващи вътрешни и външни фактори - от отношения със съседните държави до военни разходи и нива на престъпност и насилие в обществото.

Новият Индекс на мира е четвърто поредно издание на изследването. В него България се класира на 50-то място сред 149-те проучени държави. Преди нея са Гана и Египет, а веднага след нашата страна се нареждат Замбия, Малави и Сиера Леоне.

Сред държавите в Централна и Източна Европа България е 10-та, от държавите-членки на ЕС само Латвия е след нея. Балканските държави, които не са членки на ЕС, са на места между 60 и 90. Но Хърватия е на 41-во място, т.е. преди България.

Причините България да не се класира на по-предни места в индекса са главно високото ниво на криминалност и насилие в обществото, твърде лесният достъп до оръжия, големият брой тежки въоръжения на глава от населението, относително високите военни разходи и високият военен капацитет.

В допълнение - в България има висока корупция, голям процент военнолюбивост, не спазва достатъчно човешките права, участва във въоръжени конфликти (Афганистан), има лошо управление, слаба политическа култура и няма голяма свобода на пресата. Според Индекса на мира сред добрите страни на България са високата образованост и липсата на омраза към чужденци.

Най-миролюбивата държава в света е Нова Зеландия. Европейските държави също са сред най-миролюбивите, повечето от тях са сред първите 20 в света. Всички скандинавски държави са в първата десятка, само Дания е слязла малко надолу в класацията.

Индексът показва, че ако насилието и конфликтите в света намалеят с 25 процента, ще бъдат спестени 1.8 билиона долара. Тази сума, според авторите, би покрила дълговете на Гърция, би финансирала осъществяването на Целите на хилядолетието и би осигурила успеха на борбата с климатичните промени.