Споразумението цели да успокои тревогите на международната общност за ядрените амбиции на Иран, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

В рамките на споразумението Техеран ще изпрати на турска територия 1200 кг от нискообогатения си уран (на равнище 3 процента), който ще бъде преработен в ядрено гориво за иранския реактор за медицински изследвания (на равнище 20 процента), заяви говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст. Той уточни, че Техеран ще информира в най-скоро време Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за това споразумение.

Документът беше подписан от външните министри на трите страни, в присъствието на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, бразилския му колега Луис Инасиу Лула да Силва и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Иранският уран ще бъде държан в Турция под надзора на МААЕ, докато бъде доставено горивото за ядрения реактор в Техеран. Иранският външен министър Манушер Мотаки подчерта, че ако сега постигнатото споразумение между Иран, Турция и Бразилия не влезе в сила, Турция се задължава да върне "незабавно и безусловно" нискообогатения уран на Иран.

Турският премиер реши да отиде в Техеран снощи и да се присъедини към бразилския президент в преговорите, след като Иран прояви готовност за компромис за мястото, където да се извърши обменът на уран, отбелязва ДПА. Съгласно план от октомври, постигнат по инициатива на МААЕ, иранският нискообогатен уран трябваше да се изнесе в Русия за допълнително обогатяване, а след това да се прехвърли във Франция за обработване във вид на ядрено гориво за реактора за медицински цели в Техеран. Техеран настояваше размяната да стане на иранска територия, но световните сили и МААЕ отказаха. Сега Иран се съгласи размяната да се извърши в съседна Турция.

Въпреки че договорената размяна на уран не решава продължаващия повече от седем години спор около иранската програма за обогатяване на уран, тя се приема като първа стъпка в правилната посока.

Междувременно говорителят на иранското външно министерство заяви, че Иран ще продължи да обогатява уран до ниво 20 процента, въпреки постигнатата договореност за размяна на ядрено гориво и уверенията, че тази дейност ще бъде прекратена.
Иран започна да обогатява уран до ниво 20% в ядрения център в Натанз на 9 февруари.