Европейският съюз има различни бази данни, в които страните съхраняват и разменят ключова информация като пръстови отпечатъци и молби за визи, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Миналата година вътрешните министри на страните от ЕС предложиха да бъде създадена централна агенция за координация на работата на различни системи и страните влязоха в надпревара кой да й стане домакин. В първите съобщения предложената агенция получи прозвището "Големият брат на големия брат'' (Big Brother's Big Brother), по аналогия с романа на Джордж Оруел "1984", в който полицейската държава шпионира гражданите си под мотото ''Големият брат те наблюдава''. Политици от всички държави изразиха несъгласие с прякора.

''Естония твърдо подкрепя създаването на агенция, която да съхранява и разработва информационни технологии във вътрешната сигурност и желае да стане домакин на агенцията'', обяви балтийската държава в писмо до страните членки и до Европейската комисия.
Но Франция, която съхранява в Стасбург базата данни с информацията за молбите за визи в Шенгенската зона, отстоява, че тя трябва да стане домакин на агенцията, която ще контролира базата данни. ''Това ще бъде разумно, като се има предвид къде е базирана Шенгенската информационна система (ШИС)'', каза френски източник за германската информационна агенция ДПА.

На пръв поглед Франция държи козовете - тя е втората най-голяма държава в ЕС и настоящ домакин на базата данни ШИС. Естония е четвъртата най-малка държава в ЕС. Но Франция е домакин на три други европейски агенции: Агенцията на ЕС за растителните видове (Анже), Европейската железопътна агенция (Валансиен и Лил) и Институтът по проблемите на сигурността (Париж). Това дава шанс на Естония, като се има предвид, че ЕС през 2004 г. предостави на новите страни членки, които не са домакини на агенции, правото първи да решават дали да приемат или не нови агенции. Освен това Естония си създаде ниша като специализирана в информационни технологии. Тя произведе първите в света избори по интернет и стана домакин на водещ център на НАТО за кибернетична сигурност.

Франция възразява с аргумента, че новата организация, замислена да направлява работата на базите данни на съюза, няма да бъде агенция в истинския смисъл на думата, а допълнение към съществуващите, което значи, че правилото от 2004 няма да е приложимо. Вътрешните министри на страните от ЕС ще разискват за първи път въпроса за агенцията на среща в Люксембург на 22 април. Очаква се решение да бъде взето по-късно тази година.