Медведев каза това на церемония в залива Портовая край руския град Виборг по случай началото на строежа на газопровода "Северен поток", който трябва да свърже Русия с Европейския съюз, преминавайки по дъното на Балтийско море, предаде БТА.

На церемонията в руския град Виборг присъстват също еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, холандският премиер Ян Петер Балкененде и френският държавен секретар за външната търговия г-жа Ан-Мари Идрак. Германският канцлер Ангела Меркел ще се включи чрез видеовръзка.

Руският президент припомни, че сега Русия доставя в Европа около 140 млрд. куб. метра газ годишно. "Северен поток" ще позволи всяка година да бъдат транспортирани допълнително около 55 млрд. куб. метра руски газ в Германия, Великобритания, Франция, Холандия, Дания, Чехия и Белгия, добави Медведев.

Вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев от своя страна уточни, че руската газова компания има договори с потребители за целия обем газ от новия газопровод до Европа, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че тези думи са в отговор на някои намеци, че газопроводът е твърде скъп и Европа не се нуждае от повече руски газ.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изтъкна, че стойността на природния газ няма да нарасне заради големите разходи по прокарването на тръбата между Русия и Германия по дъното на Балтийско море. В интервю за радио "Дойчландфунк", цитирано от ИТАР-ТАСС, той подчерта, че строежът на "Северен поток" е добре пресметнат.

Дъщерното предприятие на Газпром в Германия, Винтерсхал (Wintershall), планира да инвестира в германската газова структура над 2 милиарда евро в по-нататъшното развитие на трансбалтийския газопровод, каза на церемонията в Портовая говорител на германската енергийна компания.

Газопроводът "Северен поток" с дължина 1220 километра се очаква да струва 7,4 милиарда евро, инвестирани от руския газов гигант Газпром и германските му партньори Е. ОН (E.ON) и БАСФ-Винтерсхал (BASF-Wintershall). Окончателно строителството трябва да приключи в края на 2012 г., когато „Северен поток” ще бъде пуснат в пълната си мощност от 55 млрд. куб. метра газ.

Президентът на Газпром Алексей Милер обеща днес "Южен поток" да бъде толкова бързо построен, колкото и Северния газопровод. Според него в края на април ще бъде подписано междуправителствено споразумение с Австрия за "Южен поток", предаде ИТАР-ТАСС. Така това ще бъде последното споразумение и последната страна", каза Милер, отбелязвайки, че "има редица страни, които няма да бъдат транзитни страни по "Южен поток", но покрай техните територии преминава газопроводът и те проявяват интерес".

"Стои открит, според думите на Милер, въпросът с Румъния за строителството на разклонение на морски газопровод към Румъния". "Румъния проявява интерес по тази тема, има такова предложение", каза Милер, уточнявайки, че съществува още един вариант за отклонение на газопровода към Румъния по територията на България.
"Само че засега това е само предложение, към момента ние говорим за следния маршрут на "Южен поток": България, Сърбия, Унгария, Словения, Италия, разклонение Унгария- Австрия и южно разклонение България-Гърция с възможност да се стигне до южната част на Италия", отбеляза Милер.

"Работата по българския участък върви по график, заяви още Милер. Планираният срок е краят на 2015 г., това е много тежък срок, остават по-малко от 6 г., но в момента ние се движим по график", заключи Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Газопроводът "Южен поток", чието строителство се очаква да започне по-късно тази година, ще води началото си от Русия и минавайки по дъното на Черно море ще стига до ЕС през България. След пускането му той ще транспортира около 63 милиарда кубични метра газ годишно. Цената на проекта е 8,6 милиарда долара.