Това ще е темата срещата на върха за ядрената сигурност в понеделник и вторник във Вашингтон - само дни след подписването на новия руско-американски договор СТАРТ.

Лидери, сред които руският президент Дмитрий Медведев и китайския Ху Цзинтао, се очаква да се включат в търсенето на по-силни международни протоколи за опазване на ядрените материали.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче анулира планирано посещение във Вашингтон. Той взел това решение след като научил, че Египет и Турция възнамеряват да повдигнат въпроса за предполагаемия израелски ядрен арсенал на форума и да поискат страната да приеме международни инспекции на ядрените си обекти. Смята се, че Израел е единствената ядрена сила в Близкия изток, но той никога не е потвърдил или отрекъл дали притежава ядрени оръжия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

47 страни ще участват във форума във Вашингтон, включително лидерите на Пакистан, Индия, Германия и Франция. Срещата се организира година след като президентът Барак Обама начерта визията си за свободен от ядрени оръжия свят в реч в Прага, и е част от серията усилия на администрацията му да намали ядрената заплаха.

Обама иска да подсили Инициативата за сигурност срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, започната от предшественика му Джордж Буш, която включва над 90 страни, сътрудничещи за пресичането на незаконни пратки на ядрени технологии и други опасни елементи.

Анализатори приветстваха усилията, но казаха, че са необходими по-строги мерки, за да се попречи на терористи да се сдобият с ядрен материал и да извършат потенциално разрушителна атака. Това включва вземане на мерки за намаляване на използването на високообогатен уран за граждански цели - ключова съставка за направа на атомна бомба.
Високообогатеният уран, използван за граждански цели, може да бъде заменен от нискообогатен уран, който е в твърде малки концентрации, за да бъде използван за атомни оръжия. Вече има широки международни усилия за превръщане на гражданските реактори, работещи с високообогатен уран в такива, които работят с нискообогатен уран.

Американското правителство харчи милиони долари у дома всяка година и в други страни, за да извърши преустройството. Администрацията на Обама планира да похарчи 200 милиона долара за тази цел през 2011 г. Русия също играе водеща роля в промените в други страни, като приема обратно опасния материал, но бавно прави това на своя почва, където усилията са усложнени от регионалната политика и чувство за престиж в ръководенето на реактори с високообогатен уран.

САЩ и Русия продължават да складират тонове високообогатен уран и това затруднява още повече убеждаването на по-малките страни да изоставят своите собствени запаси.