Протестиращите превзеха и сградата на държавните радио и телевизионна компания, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Стотици привърженици на опозицията са нахлули в сградата на парламента, която се намира на метри от сградата на президентството.
Самото президентство е обградено от протестиращи, които призовават за оставката на президента Курманбек Бакиев. Не е известно къде се намира самият Бакиев.

Близо сто са жертвите на кръвопролитията в столицата на Киргизстан Бишкек, заяви един от лидерите на опозиционната партия "Ата Мекен" Омурбек Текебаев, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
Досега по последни данни на Министерството на здравеопазването в протестите в няколко големи града, сред които и Бишкек са загинали 19 души. Ранените са близо 200.
Заради случващото се в няколко града беше въведено извънредно положение, придружено с комендантски час.

Представители на киргизстанското правителство не могат да уточнят дали той е в Бишкек или не. Неяснота има и около вътрешния министър на страната. По-рано днес световните агенции съобщиха, че Молдомуса Конгантиев е бил пребит от привърженици на опозицията в град Талас и е починал от раните си на път за болницата.
Агенциите се позоваха едновременно на опозиционни източници, на неправителствени организации и на източници от Министерството на вътрешните работи.

От Министерството на здравеопазването обаче твърдят, че засега не са получавали официална информация за смъртта на министъра, предаде Франс прес. Неназован говорител на вътрешното министерство също опроверга твърденията за убийството на министъра.

Очевидци в град Талас, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщават, че министърът действително е бил пребит, но не е починал, а е заложник в ръцете на опозицията. Той бил в тежко състояние. Подобна била съдбата и на вицепремиера Акилбек Жапаров, който също се озовал в плен на опозиционерите в Талас и бил в тежко състояние след нанесения му побой, допълва ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

ЕС и ОССЕ изразиха безпокойство от случващото се. ОССЕ призова за диалог между властите и опозицията. Говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко призова за сдържаност, за да се избегне кръвопролитието.

Първоначално днес в Бишкек трябваше да има мирни протести срещу властите и срещу президента, припомня Ройтерс. Протестите обаче прераснаха в насилие днес сутринта първо в Бишкек, а после и в областните центрове Талас и Нарин. Вчера в Талас пак имаше протести, които се изродиха в насилие.
Според Рейнхард Крум, директор на московски мозъчен тръст, роденият в южната част на Киргизстан президент Бакиев си е навлякъл гнева на народа и на влиятелни кланове в Бишкек, Талас и в други области в страната, като е назначил свой роднини на висши постове.

Киргизстанската опозиция настояваше Бакиев, който дойде на власт през 2005 г. след подобен народен бунт - т. нар. революция на лалетата, да уволни роднините си от висшите ръководни постове и да обяви мерки за борба с корупцията.


Вижте още снимки от протестите в Киргизстан