Повечето участници в анкетата са млади хора, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Анкетата е извършена от Reuters/Ipsos в 23 страни, с участието на 24 000 души. Резултатите са публикувани в навечерието на 8 март.

На въпроса трябва ли жените да работят, най-много отрицателни отговори има в Индия - 54 на сто, и в Турция - 52 на сто. Следват Япония с 48 процента от участниците, според които жените не бива да работят, Китай, Русия и Унгария - всяка с 34 на сто, Южна Корея с 33 на сто.
Изненадващо е, че на това мнение са значителна част от хората между 18 и 34 години, а не представителите на по-възрастното поколение. Все пак мнозинство от 74% смятат, че със сигурност мястото на жената не е вкъщи.

Анкетата показва, че независимо как отговаря мнозинството от анкетираните в дадена страна, има незначителни разлики в мненията на мъжете и жените, добавя Ройтерс.

Майките по света получават почти една трета по-ниски възнаграждения, отколкото мъжете и все още срещат твърде много препятствия в кариерата си. Това става ясно пък от доклад на Международната конфедерация на профсъюзите, публикуван също в навечерието на 8 март, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес. Майките получават средно 68% от възнаграждението на мъжете, а жените като цяло - 74 на сто, съобщава докладът.

Докладът разкрива още, че майките по-често работят на непълен работен ден в сравнение с мъжете, или с жените, които нямат деца, което е показателно, че е трудно да се съчетава изграждането на кариера с нуждите на семейството.

Работодателите често нарушават законите, като плащат на жените по-малко, отколкото на мъжете, и като не им дават достатъчно дълъг отпуск по майчинство. Често се случва на майките да бъдат отказвани повишения или преди назначаване да се иска незаконно да представят тест за бременност.

Проучването на конфедерацията на профсъюзите е извършено въз основа на доклади от над 40 държави по света.

Междувременно българският синдикат КНСБ огласи проучване, според което жените на ръководни позиции в България са средно 32,2 на сто. Дамите са по-високо образовани, но това не ги прави по-привилегировани на пазара на труда, смятат от синдиката.
Шансовете на жените да намерят работа по специалността са по-малки. По-малки са и възможностите им за израстване в професията и кариерата, както и за участието им във вземането на решения, коментират експертите.