Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън изрази надежда, че разкритията му за мащаба на програмите за следене на АНС ще доведат до повече прозрачност от страна на държавите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сноудън даде интервюто по имейл от Русия, която му даде временно убежище.

Предоставите от него на медиите няколко десетки хиляди поверителни документа показват в подробности обхвата на програмите на АНС за подслушване на електронни комуникации - телефони и интернет.

Разкритията му предизвикаха дипломатически протести и възмущение сред обществеността.

Най-тревожещото е не, че следенето е теоретично възможно, а че е осъществено без голямата част от хората изобщо да подозират, че е възможно, казва Сноудън.
С това той обяснява решението си да се превърне в информатор.

Пред списанието той казва, че решил да напусне страната си и да даде гласност на секретни документи, страхувайки се от появата на държава, която иска всичко да знае, следяща всичко, за сметка на личния живот на гражданите и на личните свободи.

АНС не е германската Щази, разбира се, но има опасност технологичните средства в служба на всемогъщите разузнавателни агенции тайно да доведат до повсеместно следене, далеч отвъд законните нужди на разузнаването, казва той.

Разкритията за програмите на АНС трябва да спомогнат гражданите, компютърните специалисти, американски съдилища, Конгресът и изпълнителната власт да си дадат сметка за нещата.

Президентът би могъл по приемлив начин да се възползва от това, че населението вече е информирано, и да реформира тези програми според по-разумни критерии, така че да се увери, че АНС не следи необосновано обикновени граждани, подчертава Сноудън.