Спасеното в Костенец мече ще бъде стабилизирано и върнато отново в дивата природа, съобщават от Министерство на околната среда и водите на официалния си сайт. Оттам посочват, че експерти от дирекция "Национална служба за защита на природата" в министерството са започнали разговори за настаняване на спасеното в Костенец мече в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки

"Арктурос" в Гърция. От центъра вече са изразили готовност да се погрижат за него, за да може то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа, допълват още от МОСВ.

Парк за мечки - Белица пое временно грижата за малкото мече, спасено през почивните дни в двора на вила в село Костенец, със сътрудничество между фондация "Четири лапи", WWF България, служители на Регионална дирекция по горите - София и "Държавно горско стопанство Ихтиман" към Югозападно държавно предприятие.

Сигналът е подаден от Никола Дойкин от дирекцията на Природен парк "Витоша", посочват от МОСВ. Въпреки усилията на горските служители да върнат мечето обратно в гората, то продължавало да се връща в селото. Благодарение на екипа на WWF животното е безопасно уловено и транспортирано в Белица. Акцията е координирана със служители на МОСВ и Регионална инспекция по околната среда и водите - София.

При спасителната операция задачите са били разпределени, защото, макар и да тежи няколко килограма, уплашеното животно се опитвало да хапе и драска, земята под дървото, на което се е покатерило, е била обезопасена, а спасяването на мечето е показало важността на сътрудничеството между неправителствения сектор и държавните институции при опазването на природата, е казал след акцията старши експертът в програма "Опазване на видове" и член на спасителния мечешки отряд на WWF Александър Дуцов, цитиран на сайта на министерството.

В единственото защитено място в България, което дава шанс за нов живот на спасени мечки, екипът на "Четири лапи" осигурява подходяща грижа на малкото мече, което е и под постоянно медицинско наблюдение, съобщават още от МОСВ. По-рано днес от фондация "Четири лапи", които, заедно с фондация "Бриджит Бардо" ръководят Парка за мечки в Белица, съобщиха за състоянието на мечето. В момента то подлежи на изолация, а до него има достъп само един човек, с цел да не привикне с присъствието на хора. Животното все още е стресирано, но се храни и няма външни наранявания. За момента диетата му включва адаптирано мляко и плодове, а след като се успокои, храната ще бъде разнообразена.

От фондацията припомнят, че има проведени две предходни акции през 2019 г. и 2022 г., когато експерти от "Четири лапи", "Акртурос" Гърция, МОСВ, WWF, в сътрудничество с други държавни институции и неправителствени организации са върнали в природата общо шест мечета.