В Македония може да откриете незабравимо място за почивка, душевен мир и спокойствие, да бъдете част от приказката за една уникална култура.

Македония, е чудесно място, което постоянно ви предоставя възможността на всяка нейна педя да докоснете, който и да било момент от времето - да видиш миналото, да почувстваш бъдещето.

Пътищата на различни култури и цивилизации, са се пресичали тъкмо на тези пространства, и всяка от тях, е оставила свой постоянен белег и огромни придобивки, което прави тази страна люлка на културата.

Ако попитане някой местен жител на Скопие на кое място в града може да се усети духа на столицата, той сигурно веднага ще ви насочи към Старата скoпска чаршия.

Съществува единствена причина за това - чаршията е мястото което обединява традицията с модерното, тя е кръвотечението на града, тук се поддържат и разширяват познанствата, всяка крачка в нея е част от историята, всяка къща говори за миналото. Чаршията е картина на мултиетническото общество на града. Скопската чаршия съществува повече от 7 века. Простира се от Каменния маст до Битпазар и Калето.

Тя била построена по пример на другите византийски метрополии. В 16 и 17 век станала една от най-важните ориенталски чаршии на Балканите, а към средата на 17 век в нея имало чак 2150 дюкяна.

Въпреки че преживяла няколко катастрофи, като пожара през 1689 година или земетресението през 1963 година, чаршията устояла до днес и представлява гордост на града. Сега в нея преобладава отомонската архитектура, но се забелязват и остатъци от византийската култура. Особено впечатлителни са хановете, между които Сули хан, Капан хан и каравана-сарая Куршумле хан, както и хамамите (баните) като Чифте или Даут Пашин хамам, а всякой от тях носи своя неповторима приказка. Може да се каже, че почти няма по-важен обект в чаршията, който днес не е претворен в галерия или музей.

Разходете се по тесните улички с калдъръм, из лабиринтите на чаршията, изгубете се между красивата архитектурата, посетете някой от дюкяните, пробвайте лахмаджун, кебапи или бюрек, насладете се на локум, изпийте чай... Изпълнете гърдите си с загадъчните ухания на миналото.

В центъра на Скопие, през 2009 година е издигната мемориалната къща на Майка Тереза, по повод 100- годишнината от нейното раждане. На същото място, по-рано се е намирала католическата църква "Пресвето сърце Исусово", която е била унищожена по време на земетресението от 1963 година, и в която била кръстена Агнеса Гонджа Бояджиу.

 Още за Македония вижте тук >>>

В същия обект се намират изложбено пространство, капела и амфитеатър. Пред  къщата се намира монументалната скулптура на една от най- големите известните жени в света, единственият носител на Нобеловата награда, родена в Македония. Интериорът, в който ще попаднете, ще ви подсети за нейните думи: "Хайде, винаги да се посрещаме с усмивка, понеже усмивката е начало на любовта."