САЩ, Великобритания, Германия започнаха да връщат на Нигерия заграбени през 19 век прочути бронзови артефакти от Бенин.

Германският министър на външните работи Аналена Баербок и държавният министър на културата Клаудия Рот заминават днес за Нигерия, за да върнат лично първите артефакти от ценни бенински бронзови предмети, заграбени от колониалните сили през XIX век.

Повече от 1100 от тези предмети, изнесени от двореца на някогашното кралство Бенин, който сега се намира на територията на Нигерия, бяха притежание на около 20 германски музея.

Бенински бронзови предмети, които са били откраднати в Африка по време на колониалните времена, са изложени в Берлин, Германия, четвъртък, 15 септември 2022 г.

Снимка: AP/БТА

Предметите, изработени от бронз, месинг, слонова кост и други материали, са ограбени през 1897 г. от британската армия и се озовават в Британския музей и други европейски музеи.

Вижте снимки на върнати или подготвени за връщане артефакти >>

Говорител на германското външно министерство заяви в петък, че двамата германски политици, представители на партията "Зелените", искат като първи етап да върнат в нигерийската столица Абуджа 20 бенински бронзови предмета, намирали се в германски колекции.

Връщането им е резултат от доброто сътрудничество между германското правителство, федералните провинции, градовете и музеите. То е доказателство за сериозното намерение на Германия да оправи грешките от колониалното си минало, отбелязва ДПА.

Асошиейтед прес допълва, че символичният жест следва споразумение от по-рано тази година между Берлин и Абуджа, според което всичките 514 бронзови предмети от Бенин, съхранявани в германски музеи, ще бъдат върнати на Нигерия.

Бенински бронзови предмети, които са били откраднати в Африка по време на колониалните времена, са изложени в Берлин, Германия, четвъртък, 15 септември 2022 г.

Снимка: AP/БТА

В делегацията, придружаваща Бербок, освен Рот са и Петра Олшовски, министър на изкуството на провинция Баден-Вюртемберг, и директорите на пет германски музея с най-големи колекции от бенински бронзове.

През лятото правителството в Берлин подписа меморандум за разбирателство с Нигерия за прехвърляне на собствеността върху предметите от германските музеи. Някои от реституираните артефакти ще могат да останат и да бъдат излагани в Германия, дадени дългосрочно назаем.

През октомври САЩ върнаха на Нигерия 8 от 29-те бронзoви предмета на Бенин

Снимка: AP/БТА

На 11 октомври осем от 29-те бронзови предмета от Бенин, съхранявани в Националния музей за африканско изкуство Смитсониън във Вашингтон, бяха върнати на Националната комисия за музеи и паметници в Нигерия.

Глава на крал, Бенински бронз, върнат на Нигерия от САЩ

Снимка: AP/БТА

Пак на 11 октомври на Нигерия беше върната и бронзова скулптура, наречена "Глава на крал" или "Оба", датирана вероятно от 1700 г. Бронзовата скулптура, една от т.нар. Бенинския бронз, е била в колекцията на Музея на училището по дизайн в Роуд Айлънд повече от 70 години. Скулптурата беше сред 31 артефакта, плячкосани от британците в края на 19 век, но сега бяха върнати на нигерийското правителство.

среща между вожда на Бенин Уанкуе и португалски търговци

Снимка: AP/БТА

Великобритания също върна заграбени артефакти - плоча от медна сплав, представяща среща между вожда на Бенин Уанкуе и португалски търговци, изобразени отляво и отдясно. Лондонският музей Хорниман обяви на 7 август 2022 г., че се е съгласил да върне колекция от бронзови изделия от Бенин, плячкосани в края на 19 век от днешна Нигерия.