Първите открития за несъответствия между стойностите на вредните емисии в лаборатория и на пътя, датират още от 2007 г., съобщи bTV.

В Съвместния изследователски център на Европейската комисия работят над 2000 учени. Тяхната цел е да осигуряват независими и обективни научни данни в помощ на европейските законодатели. Главният център се намира в италианския град Испра.

В лабораторията за вредни емисии учените на Европейската комисия изследват автомобилите след избухването на така наречения "Дизелгейт."

"Можем да инсталираме оборудването върху теглича и оттам го свързваме със системата за изгорели газове. Това ни позволява, докато колата е в движение да мерим секунда по секунда вредните газове", описва Алоис Кразенбринк, учен в Съвместния изследователски център на ЕК.

Всичко започва още през 2004 г., когато учените разработват методика за тестване на вредните емисии на камиони и автобуси в реални условия на пътя, а не в лаборатория. През 2007 г. я прилагат върху коли.

"И открихме, че почти всички камиони с дизелов двигател отделят повече вредни емисии на пътя, отколкото в контролираната среда в лаборатория. За нас това беше отправна точка да разработим подобна процедура и за леки коли. Не открихме разлика между производителите. При всички дизелови двигатели имаше несъответствия", категоричен е Кразенбринк.

Заместник-генерален директор на Съвместния изследователски център е българката Чарлина Вичева.

"Даже при Дизелгейт се оказа, че ние сме дали верните цифри, верните познания. Ние сме били след това в основата на решаването на проблема", каза тя.

На ул. "България" в Съвместния изследователски център пък се намира лаборатория, която изследва електромобилите.

Целта на учените е да се убедят, че те отговарят на стандартите за електромагнитни емисии.