Микропластмаса се натрупва по обезпокоителен начин в арктическата ледена покривка, превърнала се в потенциален източник на значимо замърсяване, докато ледът започва да се топи под въздействието на климатичното затопляне, предаде Франс прес.

Опаковки на хранителни продукти, найлон, произлязъл от синтетични тъкани, цигарени филтри, риболовни мрежи - учени от института "Алфред Вегенер" за полярни и морски изследвания в Германия откриха 17 вида пластмаса в проби лед, събрани в рамките на три експедиции в Арктика през 2014 г. и 2015 г.

Една от пробите съдържаше най-високата концентрация микропластмаса, откривана някога в ледена покривка - до 12 000 частици на литър замръзнала вода, т.е. два-три пъти по-голямо количество в сравнение с предишните рекорди.

"Откритието показва, че микропластмаса сега се среща навсякъде във водата на океанската повърхност - отбеляза експертът Джереми Уилкинсън от Британския антарктически институт, който не е участвал в изследването. - Нито една територия не е защитена. Ледената покривка става по-дебела благодарение на замръзването на морската вода под съществуващия лед, включвайки съдържащата се в нея микропластмаса."

Някои от откритите частици са с размери едва 11 микрона, т.е. около една шеста от дебелината на човешки косъм, поясниха учените. "Това означава, че лесно могат да бъдат погълнати от микроорганизми в Арктика, като малките ракообразни, с които се хранят рибите - заяви Илка Пеекен от екипа. - Никой не знае със сигурност до каква степен тези миниатюрни пластмасови частици са опасни за морския живот и хората."

Данни на Световния фонд за дивата природа сочат, че 8,8 милиона тона пластмаса ежегодно се изхвърлят океаните. Според ООН, ако тенденцията се запази, в океаните към 2050 г. ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.