На 10 юни 1886 година изригва вулканът Таравера в Нова Зеландия. Загиват 153 души, а известната туристическа атракция "Розови и бели тераси" - смятана за Осмото чудо на света, е разрушена. Или поне се смята така...

Планината Таравера се намира на Северния остров на континента. В онези времена вулканът бил маскиран от върхове, обрасли с буйна зеленина. Там се намирало маорското селище Те-Вайроа. В него, както и днес, често идвали ътешественици, за да се насладят на невероятната красота - гори, езера и удивителните тераси. Най-красива от тях била Розовата - тя се състояла от петдесет стъпала: долу била бяла, по средата сменяла цвета си на розов, а на самия връх ставала розово-жълта.

Снимка: Shutterstock

Терасите били част от голяма геотермална система, по чиито стъпала се стичала вода, изхвърляна от горещи гейзери. На всички нива имало басейни с различна температура на водата. Смята се, че розовите тераси придобили цвета си от желязото и мангана, съдържащи се във водата на гейзерите, но е възможно и заради термофилите, живеещи във водния източник. Те са мятани за най-голямото находище на силициев синтер - вид кварц.

Открили ги за първи път от мисионери през 1843 г.

Вечерта на фаталния 10 юни над планината се появило ярко сияние, а след него - тъмен облак. След това ослепителни мълнии разрязали небето, а от глъбините на Таравера започнали да се разливат потоци от огън, последвани от летящи камъни, които със съскащ звук се удряли в езерото. Случващото било съпровождано от страшен шум. През тази нощ селището Те-Вайроа било превърнато в развалини, а част от неговите жители загинали.

Снимка: Shutterstock

След няколко дни изригването окончателно свършило, планината станала по-висока, а горите по склоновете вече ги нямало, терасите също изчезнали, а синьото езеро променило цвета си.

Петгодишно изследване стига до заключение, че терасите са унищожени по време на изригването. Екип от американски и новозеландски учени използва различни подводни уреди за откриване на потънали предмети, проби и снимки, за да определят какво се е случило в деня на изригването и как това се е отразило на региона. Според него двете тераси, като са ги погребали под дебел слой тиня на дълбочина 60 м под водата.

Снимка: Shutterstock

През 2011 година беше съобщено, че изследователи са намерили на дъното на езерото Ротомахан остатъци от уникалните кварцови Розови тераси. С помощта на подводни апарати, оборудвани със сонари и фотокамери те са изследвали дъното на езерото и открили част от Розовите тераси- две долни каскади, покрити с наноси от кафяв цвят. Горната част на терасите или е разрушена, или е затрупана под тинята, а тя е толкова много, че сонарите не могат да преминат през нея. При това изследователите не открити нито следа от Бялата тераса, съобщи тогава.

В изследване, публикувано миналата година от Новозеландското кралско дружество пък, изследователите Рекс Бън и Саша Нолдън твърдят, че са открили местоположението на розово-бели тераси. Те също твърдят, че заключението, че терасите са унищожени вероятно се базира на 130-годишна грешка в картографската информация. В интервю за Guardian те твърдят, че терасите не са останали на дъното на езерото и не са били унищожени, както твърдяха предишни изследвания.

Embed from Getty Images

 

Използвайки полеви дневник от 1859 г. на Фердинанд фон Хохстетер, те смятат, че са открили местоположението на терасите на 30 до 50 метра под брега на езерото. Изследователите възстановяват географската информация от 1859 г., съдържаща се в дневника, и определят къде може да се намират терасите въз основа на сегашната топография на региона.

Хохстетер предлага в дневника си единственото мащабно картографско изследване на региона, направено преди изригването на вулкана.

"Нашето изследване разчиташе на единственото проучване, правено някога в тази част на Нова Зеландия, и следователно сме убедени, че картографията е правилна. Хохстетер е бил много компетентен картограф", казва Бън.

Ако новозеландските власти разрешат нови разкопки на мястото, където се предполага, че се намират терасите, тайната ще бъде разгадана...