Огромното легло в суперяхтата на Саддам Хюсеин е постлано, копринените пердета около него са дръпнати, а в съседство инкрустираната със злато баня и бръснарски стол чакат своя ползвател.

Иракският диктатор обаче никога не се е качвал на 82-метровата яхта "Басра бриз", построена за него през 1981 г., и на нейните удобства сега ще се радват лоцманите, които направляват навигацията към и от пристанището на Басра, главния град в Южен Ирак.

Оборудван с президентски апартамент, състоящ се от личните покои на Саддам, гостни и спални, както и от 17 по-малки стаи за гости, 18 каюти за екипажа и клиника, богато екипираният и украсен кораб беше обявен за продан за 30 милиона долара.

Правителството не успя да намери купувач и през последните две години "Басра бриз" се използва от Университета на Басра, служейки на изследователи при пътуванията им за изучаване на морския живот.

Властите обаче са решили сега да я закотвят за постоянно в южното пристанище, като хотел и място за отдих за лоцманите, много от които живеят в отдалечени градове.

Прочетете още за луксозния хотел яхта >>>