Сръбската сливова ракия "шливовица" бе вписана днес в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството, съобщи министерството на културата на Сърбия, цитирано от агенция Танюг.

"Обществените практики и знания във връзка с подготовката и приготвянето на традиционната напитка от сливи "шливовица"" бяха обявени за елемент на нематериалното културно наследство на Сърбия, казаха от министерството.

През 2021 г. министерството на културата номинира сливовицата в Представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Решението за вписването на сръбската сливова ракия в списъка е било взето от Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на заседанието, състояло се в Рабат, Мароко.

Междувременно правителството на Сърбия ограничи цените на основни хранителни продукти, съобщи правителствената пресслужба.

Цената на слънчогледовото олио не трябва да надвишава 219,99 динара (3,6 лева) за литър, цената на бялата кристална захар не трябва да бъде по-висока от 114,99 динара (1,9 лева) за килограм, а брашното от тип Т- 400 не трябва да бъде по-висока от 84,7 динара (1,4 лева) за килограм.

За да се предотвратят големи сътресения и да се запази жизненият стандарт на населението, правителството ограничи цените на петролните деривати, се посочва в съобщението.

Като се има предвид, че оперативните разходи на икономическите субекти, които търгуват с петролни продукти, са се увеличили, беше решено да се увеличи размерът на маржа, който те могат да начисляват, за да се разпредели тежестта на кризата възможно най-равномерно между всички участници на пазара, се отбелязва още в съобщението на правителството на Сърбия.