След уникалния глас на Валя Балканска, творба на българче ще полети в Космоса. 12-годишният Никола от Плевен е сред призьорите в конкурса на Европейската космическа асоциация по изобразително изкуство. Тази година темата е "Любимо кътче от планетата Земя".

Седмокласникът Никола Кацарски е носител на престижни награди от наши и международни конкурси по рисуване. Най-сладка е последната му победа, защото наградата е необичайна. Никола не само че е сред 14-те призьори от цял свят на Европейската космическа асоциация, но картината му, която също е необичайна, ще бъде представена не в галерия, а в далечния Космос. 

"То не е точно рисунка, а приложно изкуство, с пластене на вълна, с жива вълна е изобразен пейзаж с овце, слънчогледи, с топли цветове", коментира момчето пред bTV.

Най-добрите картини, включително паното на Никола, няма да достигнат в буквалния смисъл до екипажа на Международната космическа станция, за когото са предназначени, а по електронен път.

"Датският астронавт Андреас Моргенсен ще разпечата и подпише моята творба и ще й направи фотосесия как лети в Космоса", разказва момчето.

Андреас Моргенсен е командирът на шестмесечната мисия на станцията. "Главна цел беше нашите творби да дадат на астронавтите, които са далеч от земята, едно топло чувство, усещане, че не са чак толкова далеч от своя дом, че не са сами, и ние да им покажем, че ги подкрепяме", споделя Никола.

Заедно със своята сестра близначка Марина, която пък печели фотоконкурси, Никола е в топ десет на най-даровитите деца в света според ежегодна класация на училище по изкуствата в Бангладеш.

Най-горда от постиженията е майка им, която ги отглежда сама. Парадоксът е, че те не попадат в полезрението на държавата за стимулиране на таланти поради възрастта си. Наредбата обхваща ученици между 8 и 12 клас. "Трудно е, просто е много трудно да си до такива деца, които носят дарба и талант, защото освен гордост това е едно високо изискване към родителя да може да развива този талант", казва майката на децата Анелия Костова.

Никола пише и стихове. Като всеки малък вълшебник вярва, че четката и думите ще направят света по-добър. Затова не обича черния цвят.

"Мечтая децата навред по земята без дрязги, войни да растат, да има и всяко и мама, и татко и хляба насъщен. Амин", споделя момчето.

А докато чакат фотосесията от Международната космическа станция с рисунката на Никола в Космоса, близнаците разбират, че са отличени в поредни конкурси.