През това лято на мода се завръщат ретро коктейлите от типа "Манхатън" и "Маргарита", каза във Варна председателят на Българската асоциация на барманите /БАБ/ Пенчо Пенчев.

По думите му много актуални ще бъдат и карибските коктейли в керамични чаши, които са на основата на ром плюс всякакви комбинации от ликьори и сиропи. Според Пенчев барманите ще приготвят и много изкушения с джин, само че питието ще бъде овкусено с различни екзотични подправки.

При коктейлите с водка най-популярен остава "Московско муле", в който алкохолът е смесен с джинджифилова лимонада и фреш от лайм.

Майсторството при приготвянето на коктейли е едно от основните състезания на 28-то национално първенство за бармани, което започна днес във Варна. Пенчев уточни, че в надпреварата участват 34 души от цялата страна.

Освен практическата част, тази година в състезанието е предвидена и теоретична, в която са включени 50 въпроса. По думите на Пенчев в рамките на два дни участниците трябва да покажат и уменията си в приготвянето на кафе, десертни коктейли, както и в наливането на бира.

Наградата за победителите в категориите "Флеър" и "Класика" е участие в Световното първенство за бармани през октомври в Талин, съобщи БТА. Спечелилият приза "Млад барман" ще замине за Франция, за да премери сили със свои колеги до 27 години от цял свят.