Военният министър Красимир Каракачанов и изпълнителния директор на "Български пощи" ЕАД Деян Дънешки валидираха пощенска марка в блок и специален пощенски печат на тема: "30 години от космическия полет на Александър Александров на орбитален комплекс "Мир".

 

Валидиране на юбилейната марка

Снимка: Булфото

Изданието е в тираж от 10 100 броя. Автор на проекта е художникът Емил Христов.

Юбилейната марка

Снимка: Булфото

На събитието присъстваха председателя на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов, Спас Панчев - председател на Съюза на българските филателисти и посланикът на Република Казахстан в България Н.Пр. Темиртай Избастин.

Снимка: Булфото

Художникът Емил Христов и Александър Александров

Снимка: Булфото

Красимир Каракачанов и Александър Александров

Снимка: Bulphoto

Александър Александров е вторият български космонавт, летял на борда на съветския космически кораб "Союз ТМ-5", заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г.

Александър Александров завършва специалност летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в бойните части на Военновъздушните сили като пилот на изтребител-бомбардировач. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР, Москва. Получава научна степен "кандидат на техническите науки" (сега доктор).

През 1977 г. Александров е избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос", заедно с първия български космонавт Георги Иванов. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка.[1]

Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов. През юни 1988 г. става вторият българин, излетял в Космоса. По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти. Експериментите са разработени от Института за космически изследвания при БАН с ръководител акад. Димитър Мишев. По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден "Стара планина". Герой на Съветския съюз.