Първото бяло мече от 25 години във Великобритания, появило се на бял свят през декември миналата година, официално беше наречено Хеймиш, пише в. "Дейли експрес".

Мечешкото бебе се роди на 18 декември в Хайленд уайлдлайф парк в Кинкрейг, Шотландия. Негови родители са 21-годишната Виктория, и Арктос, единият от двамата бели мъжкари в парка.

Броени дни след появата му на бял свят беше установено, че мечето е от мъжки пол. За избор на име беше организирано обществено допитване.

От управата на парка отбелязват, че от самото начало на вота се е откроило традиционното шотландско име Хеймиш. В приключилото гласуване са подадени 36 307 гласа. От тях 21 780 са за Хеймиш. На второ място с 8918 вота е името Артор, а на трето с 3145 - Полсън.

"Очаровани сме, че обществеността активно се ангажира с избора на име за бялото мече. Знаехме, че хората ще откликнат, но не очаквахме толкова голяма активност. Хеймиш е силно шотландско име и напълно подхожда на нашия питомец", казва Дъглас Ричардсън от Хайленд уайлдлайф парк.