Германия е страна, популярна с планините, пешеходния туризъм и дейностите на открито. Много туристи пристигат привлечени от дивата природа, но не познават строгите правила за това какво е позволено и какво не е позволено да се прави в Германия при почивките на открито, предаде ДПА.

Дивото къмпингуване почти не е разрешено в Германия, обяснява Тилман Швенке от групата на Германските любители на природата (Verein Naturfreunde Deutschland).

Къде можеш да разпънеш палатка, зависи от това накъде си се запътил. Германия е разделена на 16 федерални провинции, всяка със собствени закони по въпроса.

В някои провинции, като северната Шлезвиг-Холщайн, палатките са напълно забранени. В други, като Бавария на юг, централната Тюрингия и Долна Саксония и Бранденбург на изток, можеш да си направиш лагер, ако имаш позволението на собственика на терена.

На практика това е трудно да се постигне, особено при немаркирани частни земи.

Често е по-бързо да се получи разрешение за някои от 102-та германските природни парка. Например в Пфалцката гора може да получите разрешение да къмпингувате встрани от маркираните пътеки и хижите.

Защо обаче правилата в Германия са толкова строги?

Всичко се свежда до запазването на природата. Например животните могат да се уплашат от туристите, които търсят дърва и палят огън.

Като цяло почти навсякъде паленето на огън на открито е забранено.

В гора и в радиус от 100 метра от нея ви трябва разрешително, потвърди Хубертус Вьорнер от баварското министерство на храните, селското стопанство и горите. Разрешителното трябва да се получи от самото министерство, което е невъзможно за повечето туристи.

Събирането на горски плодове и гъби е регулирано по-либерално, поне в Бавария.

Гъби, семена, лешници и билки могат да се събират за собствени нужди в количествата, типични за региона, каза Вьорнер.

Рибарите не са такива късметлии. За ловенето на риба обикновено се изисква разрешително, което не е евтино. Някои райони предлагат разрешителни само за почивката, валидни за определения период.

Заради объркващите и стриктни разпоредби е важно туристите, тръгнали да обикалят германската природа, да направят предварително проучване, особено ако плановете включват няколко провинции.

Глобите за нарушенията са сериозни - незаконното палене на огън може да ви струва 5000 евро (6175 долара).

Когато не сте сигурни, ще бъде по-добре да лагерувате в уреден къмпинг или ... да се настаните в уютен хотел.