Франция не е преживявала толкова много природни стихии през месец май поне от 2000 г. - в 41 департамента днес бе обявен "оранжев" код, а страната продължава да живее в ритъма на ураганите - период, който подобава на август, предаде Франс прес.

Френските обработваеми площи са били ударени от 157 хиляди мълнии от началото на месеца - нещо, което не се е случвало от 2000 г. и от началото на регистрирането на явленията от националната метеорологична служба, предаде БТА.

"Тези урагани не са нещо извънредно заради силата си, а заради това, че идват по-рано: такъв тип събития обикновено се случват в разгара на лятото", казва синоптикът Патрик Галоа.

Ураганите взеха една жертва - 6-годишно момиченце, загинало в събота при падане на клон в парк близо до западния град Лавал - като някои нанесоха големи щети.

През последните почивни дни бяха засегнати 7100 хектара от лозовите масиви в Бордо, което се равнява на 5 на сто от общата им площ.

В Шампан през април и май градушка съсипа 1800 хектара лозя, а 1000 от тях са напълно унищожени от тези ранни за сезона изключително силни атмосферни явления.

Снощи се изляха поройни дъждове, особено в Париж, където нарушиха движението на метровлаковете.

Общо за 41 френски департамента днес е в сила код "оранжев" - втората по сила степен, в очакване на нови капризи на времето. А ураганите се насочиха обратно към Белгия и засегнаха половината от южните й райони.

Синоптикът Галоа посочва, че през тази пролет особеното е било това, че горещият въздух се е установил повече в Северна Европа, а хладният въздух се е насочил на юг" и допълва, че от няколко седмици над Скандинавия има антициклон.

Месец май в югозападния френски град Тулуза беше по-хладен от този в норвежката столица Осло, далеч на север, където температурата достигна 29 градуса.