Далеч от опашките от пътници, соколът скитник Медисън размахва криле край писта за излитане на летището в Мексико сити, което е най-натовареното в Латинска Америка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той е сред соколите скитници, които имат за задача да предотвратяват евентуален сблъсък на птица със самолет, защото това може да предизвика инцидент и да наруши трафика на летището, което обслужва 44 милиона пътници годишно.

Заплаха за сигурността на полетите, която представляват птиците, не трябва ад бъде пренебрегвана. През 2009 г. самолет на "Ю Ес еъруейз" бе принуден да кацне в река Хъдсън в Ню Йорк, след като в него се блъсна ято птици.

През януари самолет на "Ер Франс-Ка Ел Ем", летящ по маршрута Амстердам-Мексико, бе принуден да извърши спешно кацане, след като в него се блъснаха птици при излитането му в Холандия.

"Това е опасно. Птиците не могат да съжителстват със самолетите, тъй като има риск да бъдат засмукани от двигателите им", заяви 26-годишният биолог Оскар Чавес.

Всеки ден Медисън и другият сокол скитник - Илзе, отиват на "работа" и кръжат край пистите.

"Другите птици си дават сметка, че наблизо има хищник, и се разпръскват", допълни Найели Форес, която отговаря за контрола на фауната на терминала.

"Подготовката на Медисън за полета му е своеобразен ритуал", увери биологът, докато поставяше чип за локализация на крачето му и използваше месо като стръв, за да отклони вниманието му.

В зависимост от метеорологичните условия Медисън може понякога да лети два часа край пистите.