Легендарният самолет DC6B, който 17 години е служил на пожизнения президент на комунистическа Югославия Йосип Броз Тито, а сега принадлежи на компания Ред бул и нейната флота Флаинг булс, кацна вчера на летището в черногорския град Тиват, съобщи радио Тиват.

Единственият DC-6, който в момента извършва полети, пристигна от Виена и това е първото му официално пребиваване в Черна гора. Той докара в Тиват около 30 ВИП пътници, които компанията е наградила с този полет.

Новите собственици държат на историята на самолета и са поканили днес 96-годишния пилот, който го е управлявал по времето на Тито.

Самолетът е произведен от Дъглас еъркрафт къмпани в Санта Моника през 1958 г., когато е купен от югославската авиокомпания Ят, за да се превърне в луксозен самолет на комунистическия лидер.

През 1975 г. е продаден на тогавашния президент на Замбия Кенет Каунда. Той го използва като ВИП самолет, докато не му омръзва и накрая е затворен в хангар на летището в Лусака.

По-късно оператор на малки самолети от намибийската столица Виндхук го реставрира напълно и го използва за туристически панорамни полети над водопада Виктория.

След това бивш пилот от Флаинг булс го купува и през 2004 г. завършва тригодишната щателна реконструкция на самолета във фабрика, изградена отчасти за този скъпоценен екземпляр.

През юли 2013 г. самолетът окончателно получава "австрийско гражданство" и е първият самолет от този модел в австрийската авиация.