Десетилетна ръжда покрива корпуса й, обзавеждането в луксозните й салони е изпочупено, мощните й мотори бездействат. Но въпреки всичко на емблематичната яхта, която някога е принадлежала на бившия югославски тоталитарен лидер Йосип Броз Тито, ще бъде вдъхнат нов живот.

Някогашният внушителен кораб, който е бил домакин на холивудски знаменитости и на около 70 световни лидери и е отвел Тито по река Темза за историческа среща с британския премиер Уинстън Чърчил, ще бъде превърнат в плаващ музей.

Корабът, наречен "Галеб" /чайка/, е закотвен в северното адриатическо пристанище Риека. След бурната си история от спускането му в морето през 1938 г., включително две потъвания и провалена покупка от гръцки олигарх, той трябваше да бъде използван за вторични суровини.

Властите в Риека, градът, определен за Европейска столица на културата през 2020 г., решиха обаче да го възстановят напълно с проект за 5,4 милиона евро, който ще започне през 2019 г.

"Галеб" е кораб с много бурна история. Разбира се, най-интересната част от тази история е, когато е принадлежал на президента Йосип Броз Тито", казва кметът на Риека Войко Оберснел.

Прочете подробности за емблематичната яхта >>>

Снимка: Shutterstock