Кораб "горя" на Пристанище Варна-Изток, а екипажът бе успешно евакуиран и спасен - този сценарий беше част от учението на българските Военноморски сили (ВМС) "Бриз 2023". 

В него взеха участие 27 правителствени и неправителствени организации, които отработиха взаимодействието при борба с пожар на кораб в пристанище и спасяване на ранени.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >> 

Според фиктивния сценарий на второ кейово място в порта бе швартован търговски кораб с 30 души екипаж. На борда възниква пожар от късо съединение и огънят бързо се разпространява. Капитанът на кораба уведомява дежурния оператор в системата за управление на корабния трафик и офицера по сигурността на пристанището. В резултат "Гранична полиция" отцепва района, пристигат екипи на пожарната, МВР, Военноморска болница, "Спешна помощ" и Българския Червен кръст (БЧК).

Снимка: БТА

След потушаването на огъня и евакуирането на пострадалите, експерти от "Басейнова дирекция" и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна проверяват качеството на водата и въздуха.

През цялото време по електронен път се предоставят визуални данни за случващото се на различни институции от държавната и местната власт. Всичко това беше демонстрирано в рамките на учението. 

Пред журналисти кап. първи ранг Ваньо Мусински, началник на щаба на ръководството на "Бриз 2023" и началник щаб на българските ВМС, коментира, че това е най-голямото учение на българския военен флот. В настоящото му издание участват военноморските сили на 12 партньорски държави, както и 27 различни правителствени, неправителствени и бизнес организации.

"Бриз 2023" се развива в няколко района. По думите на Мусински у на море корабите отработват задачи по защита на морския ни суверенитет и тренират операция по морска сигурност. Екипи от водолази на различните държави-участнички отработват подводни операции. Българските специалните сили тренират в прибрежната зона и се подготвят за сертификация.

Снимка: БТА

Освен учението в пристанище Варна, днес ще бъде отработена и евакуация на екипаж на танкер, натъкнал се на мина, допълни Мусински. По думите му в този епизод ще се отиграе гасене на пожар на борда, както и ограничаване на нефтен разлив.

Снимка: БТА

Ученията "Бриз" винаги са били по фиктивен сценарий и дори не сме си представяли, че реално ще плаваме при риск от мини в Черно море, каза още Мусински. Според него през годините ВМС са доказали, че са предвидливи и прозорливи, затова сега са подготвени да реагират адекватно на случващото се.

Снимка: Булфото