На дъното на Черно море, в близост до българския бряг, археолози се натъкнаха на невредим плавателен съд, който те смятат за най-стария открит досега - лежал необезпокояван повече от 2400 години, пише "Гардиън".

23-метровият кораб, смятан за древногръцки, си има всичко - мачта, рул и пейки, на които са седели гребците, и се намира само на една миля под повърхността (1852 метра). Липсата на кислород на тази дълбочина е запазило кораба, твърдят изследователите.

Един оцелял кораб, разположен на 2 километра под водата, е нещо, което никога не бих повярвал за възможно, каза професор Джон Адамс, главен изследовател в Черноморския проект за морска археология (MAP). Това ще промени нашето разбиране за корабостроенето и мореплаването в древния свят, отбеляза той.

Смята се, че корабът е търговски от типа, за който изследователите твърдят, че вече е бил виждан на древногръцка мозайка в Британския музей. Антиката, която датира от около същия период, изобразява подобен съд, на който Омировият герой Одисей е привързан към мачтата, за да устои на песните на сирените.

От научния екип съобщиха, че възнамеряват да оставят кораба там, където е открит, но добавиха, че са взели малко парче, което е било изследвано и датирано от Университета в Саутхемптън. Резултатите "потвърдиха, че това е най-старият останал невредим потънал кораб, познат на човечеството". Учените заявиха, че данните ще бъдат публично обявени на конференция на MAP в Лондон по-късно тази седмица.

Международният екип е открил и изследвал повече от 60 корабокрушения. В състава му са морски археолози, учени и морски геодезисти, а мисията му е в рамките на три години да изследва дълбините на Черно море. Сред находките досега са плавателни съдове от казашкия флот от 17-и век, римски търговски кораби, пълни с амфори и др.

Документален филм за откритията ще бъде показан днес в Британския музей.