Най-старият кораб е намерен на дъното на Черно море, недалеч от българския бряг

Находката ще промени представите за древното корабостроене и мореплаването

Обратно в новината

Коментари - Най-старият кораб е намерен на дъното на Черно море, недалеч от българския бряг | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Но се пропуска да се каже при това умишлено че Тои е елински т. Е.гръцки

Тракийски е щом е в Ч. море. Гърците са данайци, не са елини. Цялата гръцка "история" е един голям блъф. Гръцка държава има, от 1834 г. след, което западняците (масоните) създадоха легендата за Гърция. Всъщност самите вие сте се само-наричали до тогава ромеи. А ние българите дори, когато сме били част, от Р. И. и И.Р.И. , пак сме се наричали българи, както и сега.

По това време, ако не се лъжа в разцвет е било Одриското царство - обединение на тракийски племена https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

Гърци(гарци) означава население. Смятаните за гърци са данайците на Данай. Така и пише Херодот: Данай от Египет ги доведе. Първата Гърция я съзава Русия през 1828г - проект Византия. Газейки през българите, без Николай Първи да забележи братушки славяни. В античността има търговски съюз от 10 града на Средиземно море. Гърците-данайците до днес са евреи-търговци и писари в администрацията. Нито са войни, нито са орачи. Остров Тасос е населен и застроен от фригиеца ТААС. До днес остров Самотраки е най-големият остров до крайбрежието. На Самотраки, на тракийски мистерии( народен събор) Филип Македонски се хваща на хорото до майката на Александър и там се зачева един от вечните герои на света. Филип е бил наричан от атинските данайци варварин, защото не е знаел нито 1 дума на елински език. До днес на фолклорни фестивали МИНОЙЦИТЕ играят български неравноделни хора в български народни носии - тракийска фолклорна област на България. На български и наричат хората си - Пайдушко и Три пати(пъти). Роден съм в Загоре и Трите пъти е кръвната ми ДНК....

То и аз се чудя защо древногръцките статуи нямат нищо общо с вида на сегашните гърци. А гените ни са пробладаващо на автохонното население по нашите земи. Някой много, много е манипулирал древната ни история...

Видно е, че кораба е македонски...то всичко общо взето идва от нас македонците....

Какво стана с онзи кораб , дето му дадоха милиони лева , ужким да му източват горивото, взеха едни пари и спря да се говори..... за това , тука колко пари ще се " отпуснат" за да го изучават........

За "морските геодезисти" не знам, но геофизиците нещо не ги видях в списъка със специалисти...

По време на Бронзовата епоха дедите ни траките са владели и територията, която днес е наречена Гърция. Страбон е пределно ясен твърдейки, че в дълбока древност цяла Гърция е била населена с варвари, т.е. народ с произход различен от гръцкия. Страбон е дори дава точни данни обяснявайки, че цяла Атика е владяна от траките, а в Давлида, Фокида е царствал Терей. Пелопонес пък е населен от фригите на Пелопс, който дава и името си на полуострова. Благодарение на това, че владеят Босфора и Дарданелите дедите ни добиват огромни богатства. Именно тези богатства стават причина за избухването на Троянската Война, но дори и след този конфликт, чак до VIII век траките продължават да бъдат господари на моретата. До този момент гърците, които са били дошло от Африка подвластно на дедите ни население, изобщо не са в състояние да преодолеят силното течение идващо от Черно Море. Едва след падането на Фригийското Царство под ударите на Асирия, гърците се научават да строят достатъчно добри кораби, с които да започнат своята колонизация. Едва през VIII век пр. Христа идва край на морското господство на предците ни. Все пак то трае около четири хилядолетия – от времето на Ранния Халколит до началото на Желязната Епоха. Испания и Португалия владеят моретата век-два, след това идва ред на Англия, която пък понастоящем е изместена от САЩ.

и после россияните съсипали велика България, и волжска България, българите минали на конете си делтата на дунава и се заселили в блатата на добруджа!

Аланкоолу, изстрий тази глупост, че българите са тюрки и бежанци в България....вместо да ми триеш фактите от историята на Чувашия.

ам чи пишите на 20 километра ...по ще хване дикиш де...аааа !

Нашите пра деди са имали флот, самият факт, че Бяло море е записано в старите документи, като Тракийско море го доказва. А в Ч. Море още повече. Над 300 кораба откриха и ги обработиха дигитално в 3D формат.

имали са дедите ни и луфтвафе...

Имали над 100 самолета месершмид 109 в Щръклево русенско и още толкова в Бургас

А стига с тия гърци, в Турция всичко, което се намери е турско нищо, че Турция е създадена 1925 г. нещо като Гърция създадена 1834 г. България е държава най-малко на 1400 г. но българи няма, намерят нещо в Б-я и по правило го пращат накъде в Мала Азия или не знам къде си. Всичко е политика.

Цялата ни древна история е манипулирана от гърци, руснаци, (а в ново време и родни "славяни") и кой ли не още - причини - много. Не пиша българи, защото и ДНК-то ни показа, че произлизаме от автохонното население тук. Та траки и българи може и да са едно и също. Не случайно са откраднати и унищожени древните ни писания и съдим по написаното от други. Лично мен ме учудва фактът, че прекрасните древногръцки статуи нямат нищо общо с вида на днешните гърци.

Всеки край морето знае, че границата на живот в нашето море е 200 метра. Срещу Варна не е 2000 м. то се вижда и на всяка карта.

Източна Турция е Велика Армения. Централна Турция е на кюрдите - Вавилон. Западна Турция е на българите с провинции малоазийска Витиня и малоазийска Мизия. В тази Мизия е Троя. От Витиня и Мизия са клани и гоненени малоазийските българи през Геноцида от 1913г.

При турското може, но при българското крайбрежие това е доста съмнтелно

Пак проверете дълбочината.Може би е 182 метра

Що е това животно "морски геодезисти"? Щото, ако журналиста се разрови, може би ще намери истинското наименование на професията им. Ако е грамотен, де.

хахахаха Що за глупост,световния рекорд за леководолаз не надхвърля 400 метра,тия обаче си джъткат на 1800 и то няколко човека.Или Дира пак нещо не са разбрали,както обикновено.

Това с плуването е видео лъжа на журналисти, предполагам поради неграмотност. Разбира се, под 40 м трябва вече да са със смес, и то до 100-тина метра. То и показаха безформени купища дъски вместо цял кораб. И не е ясно на колко години е. Глупост след глупост са написали, колкото да запълнят прострастнвото със спам.

Дали с този кораб не е пътувала Лили Иванова?

Хм, Ной!? Това е кораба на някогашните цигани от Хохлия, дето са копали дъното надолу...Някоя вълна е обърнала коритото, докато труженицате са изпълнявали древната норма.

Баси как си плувкат тези на 1850 м. дълбочина!?!?

Американците все ни четкат с такива историйки за великото минало на тези земи.Дори да е имало велика цивилизация на дъното на Черно море аз не виждам днешните българи да са преки наследници на тези просветени люде.Американска пропаганда за промиване на мозъци.

Нашите учени, кога ще имат подобна апаратура, че да не разчитаме на археолози от другия край на контитнента, да популяризират страната ни?

Абе знаеш ли колко мъ интересува този кораб? В момента имам такива проблеми, че не мога да мисля за друго.

Аз

Глупости. Най-старите открити кораби са поне с хиляда години по-стари от този. И то - само ако говорим за построени от дървени трупи кораби. Щото лодки и салове има далеч по-стари.

Говорят за запазен кораб.

Вие сте интелигентен човек, но интелекта Ви от време на време Ви играе лоша шега. Този кораб, лодка или каквото и да е там са решили, че е уникална находка заради редица обстоятелства, които Вие може и да не знаете или пък да игнорирате защото така Ви изнася на разбиранията и мирогледа.

...от десетилетия на научната общност у нас е известен фактът, че на дъното на Черно море по всяка вероятност има уникално запазени и съхранени древни кораби.Но просто ние не разполагаме с такива модерно оборудвани кораби и скъпо струваща техника. Истината е една - откритието е на компанията, която го е направила,а корабът и артефактите в него са на българската държава.Не знам,дали британците са поискали разрешение от нашите власти да изнесат парче от кораба...Технологията е наистина модерна - корабът на тази страховита дълбочина е съхранен поради отсъствие на кислород и благодарение на специфични бактерии. Ако целият корпус се изнесе до повърхността, той ще се разпадне на прах още при издигането. Как го правят - корабът не се пипа, с мощни прожектори се осветява целият район, където е потънал съда. След това се правят хиляди дигитални снимки и се сглобява триизмерен, съвършено точен модел на кораба,така, както бихме го видяли,ако се спуснем на дъното.На мен би ми било интересно, какво има вътре. Дали дежурните амфори или нещо друго?? А може би е бил пълен със зърно, което е изтляло преди векове.Според мен ако корабът се изследва отвътре с цел намиране на ценни артефакти, те принадлежат на България.Ако НАИСТИНА съдът е намерен в български води. Още нещо - не е правилно да се нарича древногръцки, а елински. Датировката е от 5-ти век пр. Хр., По това време вече са основани и утвърдени редица елински колонии по нашето крайбрежие. Траките са известни с това, че пиратствали,но корабите им били трофейни и приспособени за пиратски грабежи и набези.Има нещо неприятно-пренебрежително - ако този изследователски кораб е получил разрешение от нашите власти да прави проучвания в нашата акватория, би било коректно филмът за откриването на кораба да се покаже първо пред нашата научна общност.Оставам с горчивото впечатление че сме заобиколени.На какво да правиш, докараха ни до това да сме бананова държавица - чужди концесии на природните ни богатства, чеждестранни монополисти в редица сектори, сега и в науката.Щото трябват магистрали, за да се краде по-удобно. Каква ти наука и археология??

I KOMU E NUJNO TOVA SLED KATO STRANATA NI E POTYNALA TOTALNO V CHALGA , PROSTASHINA , KORUPCIA I T.N.

PEYTSCH

Сраната не само това което е днес, а и онова което ще и след столетия когата чалгата и силикона ще станат за посмешияе

Що пък да принадлежат на българия и какво общо с това има българия, та тя дори не е била на картата по това време. Корабът си е гръцки, англичани са го намерили - и добре че са англичаните да Ви го намерят, че вие никога нямаше да знаете. Какви претенциите въобще имате!?

Ако е в наши териториални води международното право казва, че останките принадлежат на България.

Аз

Стоунхендж чий е?

Издирват рода на Омир да им кажат да си го вземат.

Аз

Мбухаха... Ще има да чакаш да си защитим нашето... Кораб отпреди 2400 години - може да бъде интересно, ама само за специалистите. 2400 години не е чак толкова отдавна. Сигурно станаха повече от 30 години, откак Петко Димитров доказа, че най-старата цивилизация на планетата се е зародила по нашите земи и на около 100 метра дълбочина в Черно море. В последствие двама американски учени - Райън Питмън и на другия му забравих името, доказаха правотата му. За капак 2000-2001 година идва и Джемс Балард, откривателят на Титаник, и също потвърди техните открития. ГоВорим за нещо много повече от кораб. Говорим за ПЪРВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА СВЕТА - писменост, градове, изкуство, обработка на метали, земеделие, ОТПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 7500 ГОДИНИ, защото именно преди 7500 години се отваря Босфора и Световният океан залива сладководното дотогава Черноморско езеро - факт, който лесно може да бъде датиран, благодарение на измирането на сладководните обитатели на Черно море и смяната им със соленоводни. Въпреки това все още, вкл. и в Българските учебници, се преподава, че най-старата цивилизация била Шумерската, а земеделието се появило в Плодородния полумесец. Хората не са и чували за Караново или Ситово. Аналогичен пример - американският съд преди сума години издаде присъда, че американецът с Български корени Джон Атанасов е създал първата електронно-изчислителна машина, която може да се нарече компютър. Въпреки това във всички Български учебници пишеше, че първият компютър е Ениак на Мокли и Екърт. От известно време не чета учебници - а дано данните ми да са остарели. Ама надали...

ми на научната общност в цял свят е известен от столетия факта, че на дъното на всички морета из всичките земни кълбета има потънали кораби, лодки гемии и платноходки!

Нищо не казвате за трако-българите. Това стилистично творение мисля че ще заслужи Нобел за тъпота ...

На два километра от брегът или на два километра дълбочина!!?

Толкова коментари и почти никой не е от малко от млко запознати с темата. Типично. А от години текат научно изследователски експедиции за изследване на останките от кораби в Черно море, което е уникално със сероводородния си слой и е общо взето единствения воден басейн в света където потънали дървени корабо се запазват векове и хилядолетия. Имаше филм по БНТ за международната научно изследователска експедиция, която с един от най-новите и най-модерни научно изследователски кораби за подводни проучвания направи най-щателното проучване на дъното на Черно море в български води (по-точно в българската икономическа зона). Имаше много интересна изложба в Бургас с 3D модели и данни на намерените кораби (принтирани с 3D принтер, както и показани с виртуална реалност). Ако нямате какво да кажете по тази интересна тема, по-добре си спестете глупостите, а най-добре се информирайте малко преди да коментирате...

Ще направя обосновано предположение ,че този кораб е принадлежал на БМФ,който беше приватизиран от Кирил Домусчиев/Гела/

леководолази на 1 миля дълбочина - доообре бе, аферим!

Вижте снимките му като потърсите в GOOGLE "world's oldest intact shipwreck"

"Липсата на кислород на тази дълбочина е запазило кораба, твърдят изследователите." То, липсата на кислород е уморила и гребците

Липсата на секс също е много тежка.

Липсата на мозък е основен критерий за приемане в редакцията ни.

Интересно ми е как го откриха този кораб? С какво сканират цялото Черно море и какво търсят всъщност?

търсят тръбите на Путин да ги срежат.

Няма нужда. Мутрата ги сряза преди 2-3 години без да се гмурка. Ей така, за да се бие бойко в гърдите, че е горд бай Гаьно и продажник!

Какви са тези водолази на 2 км дълбочина?

водолази.

Вуду лази ?

Черно море се казва вече Натовско море....свиквайте с новото име.

Миналата седмица 2 американски и 1 английски военни кораби се опитали да влязат в рамките на провежданото в О-крайна военно учение, в Азовско море. Не са могли да стигнат на 20км от моста и само прелетели 2 СУ-та. Толкова за нато в Черно море. Да си седят по Румънските и български пристанища - да. Но до там. натовски кораб не е ходил в Грузия от Август 2008г. :)))))))))))

Като се събуди се зачуди кой чорап да си разплетеш от радост ли?

Отдавна се знае, че в Черно море Ной е построил кораба, с който се е спасил от ПОТОПААААА!

Тва не е верно! По онова време, когато НОЙ си е строял кораба, Черно море още не е било изкопано от хохло-укрите...

GLUPOSTI... TOVA E LODKATA NA AZIS !!!

ама по това време е нямало "гърци" - още са били по Африка, после почват да превземат южните балкани като краста

А вашите предци къде са били по това време?

Най голямата дълбочина на Черно море е около 2200 метра и не е до нашия бряг.

само разбирачи бре :Д

и защо точно е смятан за "древногръцки"?!

щот англичаните правят реклама само на тях, нас ни няма на тяхната карта

Сигурно по-романтично им звучи, отколкото български.

Да не се окаже, че хубавата Елена е била или от Несебър или от Созопол и там се е водила и Троянската война. То цялата им гръцка история е някаква Шлиманова измислица.

не я ли знаеш, от Созопол, улица "Морски бриз" 27! Де що има почиващ лятото я знае, ти се съмняваш!

А защо не тракийски ?

в статията на "гардиън" веднаж се споменава за черно море и нито веднаж името на България. Все още ли си мислим че някой ни бръсне за сливи?

AMAH om бръснamu сливи...

Тази новина прилича на фейк? В близост до българското крайбрежие няма такава дълбочина от 1600м...поне на 200км навътре. Древните мореплаватели са се стараели да не изпускат брега от очи, амо ли да цепят с не особено усточив съд в открито море...Черно море е известно с бурните си води, гърците ги е било шубе да го пресичат. Ако условно казано все пак някой намери такъв кораб, дълбоководните роботи, с които разполагат учените тук са до 400-500м. За леко/тежководолази дълбочина над 100м в Черно море е недостижима, като дори на 120-130м дънното време е броени минути.

а за дипломата на баце провериха ли?

Македонски ми се чини да е тоя кораб.

PEYTSCH

Ъ ? Северомакедонски каиш ?

Тия леководолази, както са се гмурнали до кораба на 1600 м под водата, какво се туткат ами направо не вземат да го извадат....

PEYTSCH

Корабът са го потопили доброволно заяото вместо песни на сирените са чули уредбите на Златни пясъци от чалготеките...

Е тва ми се бачка - търсач на съкровища...

За да е по-велико откритието трябва да се каже, че това е най-старата подводница с гребци достигнала 1600 м дълбочина.

македонска подводница с гребци достигнала 1600м - да сме по-точни все пак. В Скопие още се води на отчет. Сега пишат каменния надпис от преди 30 века, където им е заведена на отчет

една миля - около 1600 м, а защо ползват сухопътната стойност, а не морската - 1852 м

Когато превеждат задължение на професионалните преводачи е да преобразуват мерните единици. Например, ако на английски е посочена площ в акри, на български се преизчислява в декари или хектари, ако на английски са инчове, на български се пише сантиметри и милиметри /с малки изключения - например при телевизорите/.

Ти не четеш какво пита човека! Въпроса е не защо е от миля в метри а защо приемат, че се говори за сухопътна миля а не за морска миля при положение, че говорим за море! Разликата м/у двете е около 250 метра!

...от ден на ден на журналистите в dir-а им става все по-трудно да накарат хората да им вярват на статиите...мъка

Момент, как така водолази на 1600 метра дълбочина?

Сигурно с апарат са го открили. А почти задължително е вече снимковия материал да е взет откъдето им падне на журналята. Под вода -> значи трябват водолази...