Две плътни струпвания на галактики, открити на милиарди светлинни години от Земята, преобръщат разбирането за ранната история на космоса, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Два международни екипа откриха отделни плътни групировки от поне 10 и 14 галактики на около 12,4 милиарда светлинни години от Земята. Всяка от тези групировки е на прага на образуване на колосален галактически куп.

Изследванията показват, че оформящите се галактически купове са с необичайна структура, и че тяхната светлина се е образувала много по-рано от очакваното - само 1,5 милиарда години след Големия взрив, според астрономи от Европейската южна обсерватория.

В един от оформящите се купове, екипът на Тим Милър от Йейл откри, че във всяка от галактиките звездите се образуват с 50 до 1000 пъти по-бързо, отколкото в Млечния път. Общата маса на галактиките в този куп е приблизително 10 трилиона пъти по-голяма от Слънцето и, според учените, "може да образува една от най-масивните структури в днешната вселена".

"Как това струпване на галактики е станало толкова голямо толкова бързо, е загадка", каза Милър. То не се е образувало постепенно в течение на милиарди години, както могат да очакват астрономите. Това откритие дава възможност да изследваме как масивните галактики се събират и образуват огромни галактически купове".

Изследването е публикувано в две отделни статии в сп. "Нейчър" и сп. "Астрофизикъл джърнъл".