Познайте кой пак е тук?

Да, отново е това време на годината. Не ме разбирайте погрешно, обичам Коледа, но тази работа става все по-трудна с годините: дълги часове, никакви почивки и ужасно заплащане (мляко и бисквити! На кого се плаща с храна в днешно време?).

Но някой трябва да го прави - тези подаръци няма как да се доставят сами на Бъдни вечер!

И не само децата получават подаръци, но и политиците по света - поне тези, които според мен са били добри през изминалата година.

Говорейки за политици, наблюдавах внимателно преговорите COP28 в Дубай, тъй като (между нас казано) съм доста благодарен за изменението на климата. Имате ли представа колко студено става там горе в небето през декември, докато летя с шейната си? Северните елени продължават да заплашват, че ще стачкуват, ако не инсталирам някаква отоплителна система. Сега поне нощните зимни ветрове са малко по-топли.

Знам, че младежите са готови за борба със затоплянето на планетата, но аз съм стар човек и си имам мнение #sorrynotsorry. (Правилно ли го написах? Мисис Клаус ме научи за хаштаговете, така че реших да се опитам да ги използвам).

Точно така - сега е време да прегледам списъка си с лидери и да видя дали заслужават подарък за Коледа. Между другото, не проверявам списъка два пъти, просто така се казва в песента.

На първо място е едно лесно решение .... Владимир от Русия. Това е забранена за полети зона, ако някога съм виждал такава. И не защото се притеснявам от ракети - човешката технология не може да ме открие - а защото покривите на Червения площад винаги са били твърде стръмни за мен. Не съм привърженик и на войните, те просто не ми се струват добра идея. А и цялата работа с Евгений Пригожин е бая объркана.

Така че тази Коледа няма подаръци за Владимир - нито от мен, нито от руския ми братовчед Дед Мороз. Както миналата и по-миналата Коледа.

Следващият в списъка е Володимир. Изненадан съм, че не е поискал нов пуловер - но всъщност в списъка желанието му е да се наспи. И ти, и аз, приятелю! Ти си в списъка на добрите.

Следващият е Олаф от Германия. Познавам един снежен човек с това име, така че може да се каже, че имам слабост към Олаф и вероятно затова той попада в списъка на добрите.

Така че нека дадем на Олаф това, което иска... пари. Той наистина се нуждае от пари, за да поправи огромната дупка в бюджета на германското правителство.

Обикновено около този момент вечерта се отправям на юг, за да се стопля, а Гърция винаги е добър вариант.

Предполагам, че Кириакос може да попадне в списъка на добрите, тъй като всъщност не е поискал много: само да си върне някои стари статуи. Струва ми се достатъчно справедливо. Все пак обаче няма да ги открадна за него - аз съм Дядо Коледа, а не престъпник! - така че мога да предложа само морална подкрепа.

Да видим кой е следващият? Това е интересен въпрос.

Джорджа от Италия е поискала книга. Италианският министър-председател иска екземпляр от "Uno, nessuno, centomila" на Луиджи Пирандело. Това е добро четиво за идеята, че всеки човек има множество личности. Предполагам, че иска да научи повече за това как да представяме различни лица пред различни хора - и ако имаш късмет, да си спомниш кой си в действителност след това!

Само се надявам, че ще разбере тази книга, защото преди няколко години изглеждаше малко объркана относно смисъла на романа на Толкин, който поиска.

Да прекосим Алпите. Ману е следващият. Нахален човек, този френски лидер. Никога не знам къде да го сложа, палав ли е, или добър? Трудна работа.

И той поиска гривна за приятелство, за да я даде на Виктор в Унгария. Изглежда, че си пада по лоши момчета, нали Еманюел. С гривната за приятелство, която подари на Владимир в Русия, не се получи много добре. Все пак добре, че не се е отказал.

Сега трябва да стигна до Брюксел, до някой, който живее в офиса си. Урсула, мисля, че се казва. Много съм зле с имената.

Тя е поискала нещо странно: плюшен вълк. Не просто вълк, а доста специфичен Canis lupus, известен като GW950m. Мисля, че той все още е жив, така че това е малко неетично. Нека пропуснем тази молба.

Последната ми спирка в Европа е Обединеното кралство, където Борис иска автобус-играчка. Не мисля, че тези, които той сам конструира, са особено добри, така че може би му трябва модел, от който да се учи. Но от друга страна, дали някога е следвал инструкции?

Макар да е добре да видим, че се е научил да се извинява на глас, това няма да поправи всички бъркотии, които е забъркал. Той все още е в моя списък на непослушните - така че забрави за автобуса, приятелю. Може би следващата година.

И познайте какво е поискал Риши? Също автобус играчка. Какви са шансовете? Чудя се дали не трябва да проучи начин за изпращане на имигранти в други държави по суша, след като планът му за Руанда изглежда несигурен.

Пфу, това беше изтощително. Трябва да потърся начин да наема помощник. Дори членовете на Европейския парламент имат помощници. А евродепутатите почти не вършат никаква работа.

Отправям се към другата страна на Атлантическия океан, откъдето идват множество случайни молби. Някой на име Доналд иска като подарък годишният приход на Ориндж фаундейшън. Но ще ви оставя да познаете в кой списък съм го включил.

Весела Коледа!