Това съобщи днес във Варна зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов, който участва във Втората международна конференция "Русия-Балканите: информационно сътрудничество и информационна сигурност", предаде БТА.

Наръчникът ще бъде готов до няколко месеца, посочи Първанов. По думите му финансирането за отпечатването на книгата е по програмата на ЕК "Сигурен интернет", която разполага с над 50 милиона евро.

България вече се възползва от тази програма и с финансиране от нея е открита и гореща линия за нарушения във виртуалното пространство, посочи Първанов. Методите за оказване на насилие в интернет стават все по-разнообразни, каза зам.-министърът. Според него за преодоляването на този проблем е задължително да се води активен диалог с доставчиците, както и да се учат потребителите как да се пазят сами.

Между 40 и 50 на сто от българите вече ползват активно интернет, посочи Първанов. Той коментира, че всички сектори в страната работят активно за повишаване на сигурността си, като едни от най-добрите защитни системи са банковите.

Най-важна е защитата на децата в интернет, посочи Михаил Гришанков, първи зам.-председател на Комитета по безопасност към Думата. Той посочи, че интернет не може да се регулира от държавата, но в Русия се работи активно с провайдърите и голяма част от тях следят стриктно за нарушения в интернет.

Втората международна конференция бе открита официално днес в комплекс "Златни пясъци" край Варна. Във форума вземат участие близо 70 специалисти по вътрешна сигурност и обществен ред от МВР, ДАНС, ведомствата, отговарящи за информационните и комуникационни технологии, международни ИТ компании.