Разкъсваният от финансови затруднения национален превозвач "Еър Индия" подлага на диета своите пилоти и стюардеси, като променя менюто в самолетите, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на държавната авиокомпания Дананджай Кумар оповести мярката, която цели да бъде предоставена "здравословна и изгодна откъм разходи храна на екипажите от вътрешните и международните линии".

Кумар отказа да коментира появилите се информации в медиите, че ястията, които ще бъдат предимно вегетариански, ще поевтинеят с една трета в сравнение със сегашните, които възлизат на 11 долара за порция.

Новото меню беше въведено в понеделник за полетите, тръгващи от Делхи и Мумбай, като то ще бъде разпростряно и до други начални дестинации.

От авиокомпанията заявиха, че разработените ястия са леки, хранителни, с ниско съдържание на мазнини и с характерен домашен /индийски/ привкус.

Решението за снижаване себестойността на бордовите дажби за екипажите идва в момент, в който индийските власти желаят да си освободят от задлъжнелия с 8 милиарда долара авиопревозвач. Миналата година правителството на премиера Нарендра Моди направи неуспешен опит да продаде "Еър Индия", а сега през месец октомври отново ще й търси купувач.

През 2009 година авиокомпанията уволни 10 стюардеси, които бяха с наднормено тегло и не успяха да влязат във форма за 3-годишния период, който им бе даден, и през който те бяха включени към наземния персонал.