Праисторическа гора е открита на дъното на океан. Учените предполагат, че останките от корени и дървета са на повече от 4500 години. Бурята Хана отми корените на вече вкаменените дървета, които лежат между Инислас и Борт в окръг Середигион, Уелс. 

Според експертите, гората е свързана с мит от 17-и век за подводно кралство, наричано "Потъналите 100" ('Cantre'r Gwaelod'). Вярва се, че някога на нейно място е съществувала плодородна земя, защитена от язовирни стени. Останалите корени и камъни са били изложени на силен вятър и отливи и са се оголили в обезводнената зона.

Според митовете, гората се е разпростирала на повече от 32 км² площ. Тя се е разполагала западно от крайбрежието, известно като Кардигански залив. 

Embed from Getty Images

Уелс не за първи път попада във фокуса на новините със старинно откритие. В същата област - Серидигион се намира един от най-древните мостове, наречен Дяволския мост. Всъщност той представлява три моста. Първият датира от периода 1075 -1200 г. Вторият от около 1753 г. А третият от 1902 г. Легендата разказва, че урвата, където е построен моста, е била прекалено стръмна. Затова Дявола предложил да помогне в замяна на душата на първия, който мине по моста. За негово разочарование, това било нищо неподозиращо куче.

Embed from Getty Images