Уникална бяла панда е заснета с камера в природен резерват в Китай, което показва, че албинизмът съществува сред дивите представители на този животински вид в региона, съобщи агенция "Синхуа".

Изключително чистото животно с червени очи е снимано по време на преход през гора в югозападната провинция Сечуан през април.

"Пандата е албинос на възраст между 1 и 2 години", коментира специалистът по мечки от Пекинския университет Ли Шън, без да даде повече подробности.

Такива засега не съобщават и от природния резерват Волонг, където животното е било заснето.

Над 80% от дивите панди в света живеят именно в Сечуан, а останалите в други две провинции - Шанси и Гансу. Само от ноември миналата година обаче в плен са били уловени около 548 гигантски панди, като по последни данни броят на живеещите сред природа екземпляри е намалял до по-малко от 2000.

През 2018 г. Китай обяви, че планира създаване на бастион за гигантските панди, който ще е три пъти по-голям от Националния парк Йелоустоун в САЩ. Целта е да бъдат свързани съществуващите диви популации и да се насърчи размножаването им, тъй като този вид е известен със своето бавно възпроизвеждане.

Най-малко 10 млрд. юана (1,45 млрд. долара) са били предвидени за въпросния парк, който ще се казва "Гигантска панда".